БІОСЕНСОРИ В КОНТРОЛІ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Автор(и)

  • Л. М. Пилипенко Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • О. І. Данилова Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • І. В. Пилипенко Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine
  • Д. К. Гайдукевич Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine

Ключові слова:

біосенсор, контроль якості, біосенсорна композиція, контамінанти, харчові продукти

Анотація

Розроблена композиція для отримання біосенсорів шляхом іммобілізації рослинних тканин, субклітинних структур або мікроорганізмів (наприклад, хлоропластів). Запропонована біосенсорна детекція токсичних контамінантів різної хімічної природи у харчових продуктах.

Посилання

Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г. Функціональні продукти. – О.: Друк, 2003, – 312 с.

Cancino В., Rossier F., Orellana C. Corn starch waste water treatment with membrane technologies: pilot test [Text] / B. Cancino, F. Rossier, C. Orellana // Desalination. – 2006, – Vol. 200, – № 1–3, – P. 750–751.

Jawaheer S. Development of a common biosensor format for an enzyme based biosensor array to monitor fruit quality [Text] / S. Jawaheer, S.K. White, S.D. Rughooputh, D.C. Cullen // Biosens. Bioelectron. – 2003, – Vol. 18, – № 12, – P. 1429–1437.

D'Soma S.F. Microbial biosensors [Text] / S.F. D'Soma // Biosens. Bioelectron. – 2001, – Vol. 16, – P. 337– 353.

Биологический контроль окружающей среды: биоиндикация и биотестирование [Текст] / ред. О.П. Мелехова, Е.И. Сарапульцева. – М.: «Академия», 2010, – 288 с.

Skladal P. Amperometric biosensors for detection of phenol using chemically modified electrodes containing immobilized bacteria [Text] / P. Skladal, N.O. Morozova, A.N. Reshetilov // Biosens. Bioelectron. –

, – Vol. 17, – № 10, – P. 867–873.

Shkotova L.V. Amperometric biosensor for ethanol analysis in wines and grape must during wine fermentation [Text] / L.V. Shkotova, E.A. Slast'ia, T.A. Zhyliakova, O.P. Soldatkin, W. Сhuhmann, S.V. Dziadevych

// Ukr. Biokhim. Zh. – 2005, – Vol. 77, – № 1, – P. 96–103.

Nedović V., Willaert R. Applications of cell immobilization iotechnology [Text] / V. Nedović, R. Willaert// Springer Pbsh. Ser.: Focus on biotecnol. – 2005, – Vol. 8B, – Р. 573.

Kim S.K. Continuous water toxicity monitoring using immobilized Photobacterium phosphoreum / S.K. Kim, B.S. Lee, J.G. Lee, H.G. Seo, E.K. Kim // Biotechnol Bioproc Eng., – 2003, – Vol 8, – P. 147–150.

Лозинский В.И. Изучение криоструктурирования полимерных систем. 27. Физико-химические свой-

ства криогелей поливинилового спирта и особенности их макропористой морфологи /

В.И. Лозинский, Л.Г. Дамшкалн, Б.Л. Шаскольский, Т.А. Бабусина, И.Н. Курочкин, И.И. Курочкин // Колоидн. журн. – 2007, – Т. 69, – № 6, – С. 798–816.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-04-07

Номер

Розділ

СУЧАСНІ МЕТОДИ КОНТРОЛЮ, СТАНДАРТИЗАЦІЯ Й СЕРТИФІКАЦІЯ СИРОВИНИ ТА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ