Corrective actions for every critical control point when producing dairy products

Authors

  • Соломія Даріївна Остап’юк Lviv Polytechnic National University, street Stepan Bandery, 12, Lviv, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21731

Keywords:

corrective actions, monitoring, deviation, critical control point, procedure, inconformity

Abstract

The process of applying corrective actions and deviations in the dairy industry is considered in the paper, and the research results in this field are given. The main objective of the study lies in developing a plan of corrective actions for every critical control point (CTP) in the HACCP system. The plan will help to remove occurring deviations. The techniques of removing deviations and reclaiming products are documented in the HACCP system (Hazard Analysis and Critical Control Point). The offered deviation procedure for dairy products as well as the procedure of determining corrective actions by the example of butter production, allow detecting deviations by using an accelerated testing of antibiotics in output unpasteurized milk. The deviation procedure indicates that milk should remain in a tank and not be discharged. The procedure of corrective actions is needed for determining the problem cause and taking measures for preventing recurrence and further tracking by means of monitoring and re-evaluation.

Author Biography

Соломія Даріївна Остап’юк, Lviv Polytechnic National University, street Stepan Bandery, 12, Lviv

Graduate student

Department of Metrology, Standardization and Certification

References

  1. Система НАССР [Текст]: довідник / В. Н. Биков та ін.; відп. В. Н. Сухов. – Л.: НТЦ Леонорм - Стандарт, 2003. – 218 с.
  2. Система аналізу ризиків і критичних контрольних точок ХАССП. Рекомендації для молокозаводів зі зразками програм ХАССП для молочних продуктів [Електронний ресурс] / Міжнародна асоціація виробників молочної продукції IDFA, 2009. – 306 с. – Режим доступу: www/URL: www.milkiland.nl/storage/node/files.
  3. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепцій НАССР [Текст]/ Міжнародний інститут безпеки та якості харчових продуктів (IIFSQ). – Київ, 2010. – 194 с.
  4. Якубчак, О. М. Методичні рекомендації щодо впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах [Текст]/ О. М. Якубчак, Р. М. Димань, Л. В. Олійник. – Київ: Біопром, 2005. – 40 с.
  5. МВ 4.4.5.6. - 000- 2010. Розробка та запровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР [Електронний ресурс ]: методичні вказівки / Міжнародний інститут безпеки і якості харчових продуктів; Інститут екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя. –Київ, 2010. – 34 с. – Режим доступу: www/URL: http://codex.co.ua/ docs.
  6. Белов, Ю. П. Розробка та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР[Текст] / Ю. П. Белов. – Світ якості України. – 2005. – № 2. – С. 42-45.
  7. Давлеев, А. Системы анализа рисков и определения критических контрольных точек[Текст] / А. Давлеев, В. Г. Версан. – М., 2002. – 594 с.
  8. Димань, Т. М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів [Текст] / Т. М. Димань,Т. Г. Мазур. – К.: Академія, 2011. – 520 c.
  9. Бурыкина, И. М. Система НАССР: анализ потенциальной опасности [Текст]/ И. М. Бурыкина, И. Д. Гомзикова, С. Ф. Бондаренко. – Молочная промышленность, 2003. – 13 с.
  10. Бурыкина, И. М. Анализ контрольных критических точек [Текст] / И. М. Бурыкина, М. В. Щемелева, Г. В. Хитрова. – Молочная промышленность, 2003. – 13 с.
  11. Bikov, V. N. and others; In: Sukhov, V. N. (2003). Sistema НАССР. L.: NTTs Leonorm - Standart, 218.
  12. System of hazard analysis and critical control point HACCP. Recommendations for dairies with samples of HACCP programs for dairy products. (2009). International Association of manufacturers of dairy products IDFA, 306. Available: www.milkiland.nl/storage/node/files.
  13. Manual for small and medium-sized enterprises of the dairy industry for preparation and adoption of a food safety management system based on HACCP concept. (2010). International Institute for food safety and quality(IIFSQ). Kyiv, 194.
  14. Yakubchak, O. M., Diman', R. M., Olіinik, L. V. (2005). Methodological recommendations for introduction of HACCP system at milk-processing enterprises. Kyiv: Bіoprom, 40.
  15. MV 4.4.5.6. - 000 - 2010. Development and implementation of food safety management systems based on HACCP principles. (2010). Kyiv, 34. Available: http://codex.co.ua/ docs
  16. Belov, Yu. P. (2005). Development and introduction of the food safety management system, HACCP. World of Ukraine the quality, № 2, 42-45.
  17. Davleev, A., Versan, V. H. (2002). The system of risk analysis and definition of critical control points. M, 594.
  18. Diman, T. M., Mazur, T. H. (2011). Safety of food raw materials and food products. K.: Academy, 520.
  19. Burykina, I. M., Homzikova, I. D., Bondarenko, S. F. (2003). The HACCP system: analysis of the potential danger. Milk industry, 13.
  20. Burykina, I. M., Shchemeleva, M. V., Khitrova, H. V. (2003). Analysis of critical control points. Milk industry, 13.

Published

2014-02-06

How to Cite

Остап’юк, С. Д. (2014). Corrective actions for every critical control point when producing dairy products. Technology Audit and Production Reserves, 1(5(15), 29–31. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.21731