Development of equipment for the research quantitative and qualitative characteristics of pectin concentrates

Authors

  • Григорій Вікторович Дейниченко Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333 Klochkivska St., Kharkiv, Ukraine, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Наталия Александровна Афукова Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya St., Kharkov, Ukraine, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0923-4087
  • Захар Александрович Мазняк Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya St., Kharkov, Ukraine, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0943-1128
  • Василий Владимирович Гузенко Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya St., Kharkov, Ukraine, 61051, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8407-2404

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25353

Keywords:

pectin, pectin concentrates, study, equipment, process, extraction, plant raw material

Abstract

The research paper is devoted to the new approach to the issue of technical equipment of the research base in the process of determining of quantitative and qualitative characteristics of pectin extracts, concentrates and other pectin-containing products. The role of pectin substances in human life, as well as the current state of development of various pectin products production and problems of their further storage is described. The necessity of creating new laboratory equipment for studying of qualitative and quantitative characteristics of the obtained pectin extracts and concentrates is determined. The results of patent search of the existing laboratory equipment for studying of the process of plant raw material extraction are presented and their disadvantages are described. New laboratory equipment for producing pectin extracts from pectin-containing plant raw material and their further studying is elaborated. The device of the elaborated equipment and its operating principle is described. The elaborated equipment can be used in food, pharmaceutical and microbiological industry during laboratory studies of various carbohydrates (pectin substances, starch, fiber and other dietary fibers), lipids, vitamins and other substances which require conversion of soluble substance to solvent.

Author Biographies

Григорій Вікторович Дейниченко, Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333 Klochkivska St., Kharkiv, Ukraine, 61051

Professor

Department of Equipment for the Enterprises of Food

Наталия Александровна Афукова, Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya St., Kharkov, Ukraine, 61051

Candidate of Technical Sciences, Professor Department of Equipment Food and Hospitality Industry of M. Belaeva

Захар Александрович Мазняк, Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya St., Kharkov, Ukraine, 61051

Candidate of Technical Sciences, Associate professor Department of Equipment Food and Hospitality Industry of M. Belaeva

Василий Владимирович Гузенко, Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya St., Kharkov, Ukraine, 61051

Candidate of Technical Sciences, Junior Researcher scientific research sector

References

  1. Ипатова, Л. Г. Физиологические и технологические аспекты применения пищевых волокон [Текст]/ Л. Г. Ипатова, А. А. Кочеткова, О. Г. Шубина// Новые ингредиенты, сырье и добавки. – 2004. – №1. – С. 14–17.
  2. Парахонский, А. П. Эндоэкология и проблема пектина [Текст]/ А. П. Парахонский// Успехи естествознания. – 2009. – № 3 – С. 44–45.
  3. Ипатова, Л. Г. Пищевые волокна в продуктах питания [Текст]/ Л. Г. Ипатова и др.// Пищевая промышленность. – 2007. – № 5. – С. 8–10.
  4. Дейниченко, Г. В. Одержання пектинових концентратів методом ультрафільтраційної обробки [Текст]/ Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко// Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – Одеса: ОНАХТ, 2012. – Вип. 41, Т. 2. – С. 469–473.
  5. Донченко, Л. В. Технология пектина и пектинопродуктов [Текст]/ Л. В. Донченко. – М.: Дели, 2000. – 256 с.
  6. Голубев, В. Н. Пектин: химия, технология, применение [Текст]/ В. Н. Голубев, Н. П. Шелухина. – М.: РАТНИЭЧ, 1995. – 387 с.
  7. Дейниченко, Г. В. Теоретические аспекты обработки пектиновых экстрактов [Текст]: материалы Междунар. науч-практ. конф./ Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко// Актуальные вопросы современной науки. – Курск, 2012. – С. 248-256.
  8. Ильина, И. А. Научные основы технологии модифицированных пектинов [Текст]/ И. А. Ильина. – Краснодар: Просвещение-Юг, 2001. – 312 с.
  9. Дейниченко, Г. В. Проблеми впровадження технологій з виробництва пектину [Текст]/ Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко// Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – Х.: ХДУХТ, 2008. – Вип. 1 (7). – С. 317-322.
  10. Загоруйко, Г. Е. Методы анализа и контроля качества жидких и сухих пектиносодержащих концентратов [Текст]/ Г. Е. Загоруйко, Т. В. Каплина, А. Р. Назарян// Вестник проблем биологии и медицины. – 2007. – Вып. 3. – С. 18–23.
  11. Лабораторная установка для экстракции растительного сырья [Текст]: пат. 2281135 С2 Рос. Федерация: МПК B 01 D 11/02, F28 D1/053/ Паршикова В. И., Степень Р. А., Демина Л. Н.; заявитель и патентообладатель ГОУПВО «Красноярский гос-ный торг.-економ. ин-т». – №2004123337/15; Заявл. 28.07.04; Опубл. 27.01.06, Бюл. № 22. – 5 с.
  12. Афукова, Н. А. Процессы производства полуфабрикатов многофункционального назначения из дикорастущих плодов и ягод [Текст]: дис. ... канд. техн. наук/ Н. А. Афукова. – Х., 1996. – 276 с.
  13. Ipatova, L. G., Kochetkova, A. A., Shubina, O. G. (2004). Fiziologicheskie i tehnologicheskie aspekty primenenija pishhevyh volokon. Novye ingredienty, syr'e i dobavki, №1, 14-17.
  14. Parahonskij, A. P. (2009). Jendojekologija i problema pektina. Uspehi estestvoznanija, №3, 44-45.
  15. Ipatova, L. G. at el. (2007). Pischevye volokna v produktah pitaniya. Pischevaya promyshlennost, №5, 8-10.
  16. Deynychenko, G. V., Maznyak, Z. O., Guzenko, V. V. (2012). Oderzhannya pektynovykh kontsentrativ metodom ul'trafil'tratsiynoyi obrobky. Naukovi pratsi Odes'koyi natsional'noyi akademiyi kharchovykh tekhnolohiy, V. 41, Т. 2, 469-473.
  17. Donchenko, L. V. (2000). Tekhnolohia pektina i pektynoproduktov. Moskva: Deli, 256.
  18. Golubev, V. N., Sheluhina, N. P. (1995). Pektin: khimia, tekholohia, priminenia. Moskva: RATNIEC, 373.
  19. Deynychenko, G. V., Maznyak, Z. O., Guzenko, V. V. (2012). Teoreticheskie aspekty obrabotki pektinovyh jekstraktov. Materialyi Mezhdunar. nauch. prakt. konf. Aktual'nye voprosy sovremennoj nauki. Kursk, 248-256.
  20. Il'ina, I. A. (2001). Nauchnye osnovy tehnologii modificirovannyh pektinov. Krasnodar: Prosvishhenie-Jug, 312.
  21. Deynychenko, G. V., Maznyak, Z. O., Guzenko, V. V. (2008). Problemy vprovadzhennya tekhnolohiy z vyrobnytstva pektynu. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, V.1(7), 317-322.
  22. Zagoruyko, G. E., Kaplina, T. V., Nazaryan, A. R. (2007). Metody analiza i kontrolya kachectva gydkih i suhih pektinsodergaschih koncentratov. Vestnik problem biologii i mediciny, V.3, 18-23.
  23. Parshikova, V. I., Stepen', R. A., Demina, L. N.; Krasnojarskij gosudarstvennyj torgovo-jekonomicheskij institut. (27.01.06). Pat. 2281135 С2 Russia: B 01 D 11/02, F28 D1/053. Laboratornaja ustanovka dlja jekstrakcii rastitel'nogo syr'ja. № 2004123337/15; prior. 28.07.04.
  24. Afukova, N. A. (1996). Processy proizvodstva polufabrikatov mnogofunkcional'nogo naznachenija iz dikorastushhih plodov i jagod. Kharkov, 276.

Published

2014-06-25

How to Cite

Дейниченко, Г. В., Афукова, Н. А., Мазняк, З. А., & Гузенко, В. В. (2014). Development of equipment for the research quantitative and qualitative characteristics of pectin concentrates. Technology Audit and Production Reserves, 3(5(17), 11–14. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25353

Issue

Section

Processes and equipment of food and chemical industries