Мікроструктура і елементний аналіз порошкових композиційних матеріалів на основі заліза

Автор(и)

  • Batura Beybala gızı Musurzayeva Азербайджанський технічний університет, Баку, Азербайджан, Azerbaijan

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6733.40.2020.216169

Ключові слова:

структура, залізо-бронза, фаза, порошкова композиція, рідина, спікання, пористість, неметалеві фази, перліт, термообробка, тверді частинки

Анотація

У даній статті вивчено кінетику структуроутворення композиційного порошкового матеріалу, що містить тверді мастильні матеріали типу графіту, тальку і стеарата цинку. Для проведення експериментів були приготовлені шихти, що містять порошки, мас.%:
Сu – 4-18; Sn – 1-2,0; C – 1,5-2,5; тальк – 2,0-3,5; стеарат цинку – 0,5, Fe – інше. Змішування порошків здійснювалося в Y-подібному змішувачі, пресування шихти проводили на гідравлічному пресі під тиском 400-1000 МПа, а спікання прессовок – у конвеєрній печі в середовищі захисного газу (ендотермічний газ) в інтервалі температур 850-1150°С. У мікроструктурі спеченої при 850°С залізо-бронзи перліт відсутній. Це пов’язано з адсорбуючою здатністю тальку на поверхні залізних часток, що перешкоджає дифузії вуглецю в кристалічну решітку заліза. Підвищення температури спікання до 1000°С призводить до утворення в структурі залізо-бронзи перліту, при цьому перліт переважає над ферритом. Це пов’язано з частковим вигоранням тальку з поверхні залізних часток і відкритим шляхом дифузії вуглецю. При температурі спікання 1150°С в мікроструктурі зразків залізо-бронзи утворюється перлитная структура і сітка світлих включень. Вивчення хімічного складу світлих включень у мікрорентгенспектральному аналізаторі показало, що в цих включеннях є тверді розчини змінних складів: або Fe-Cu-Sn, Cu-Fe-Sn, або Cu-Sn-Fe. Для підтвердження цих припущень був проведений фазовий рентгеноструктурний аналіз. Дифрактограми цих зразків є рефлексами Fe і Cu. Відсутність дифракційних ефектів, характерних для Sn, пов’язано з його розчинністю в решітці Cu. Це пов’язано з низькою температурою плавлення Sn (232°С) і його іонним радіусом, який дозволяє ізоморфно заміщати іони Cu і Fe іонами Sn (їх різниця складає не більше 15%)

Біографія автора

Batura Beybala gızı Musurzayeva, Азербайджанський технічний університет, Баку, Азербайджан

Applicant

Посилання

References:

Ermakov S.S., Ermakov B.S. Vliianie zhidkoi fazy na formirovanie struktury spechennykh splavov. Materialy IV Vsesoiuznoi nauch.-tekhn. konf. «Goriachee pressovanie v poroshkovoi metallurgii» [Influence of the liquid phase on the formation of the structure of sintered alloys. Proceedings of IV All-Union Sci.-Tech. Conf. «Hot pressing in powder metallurgy»]. Novocherkassk, 1991, pp. 85-88. (Rus.)

Mamedov A.T. Konstruktsionnye i antifriktsionnye poroshkovye materialy [Structural and anti-friction powder materials]. Baku, Elm Publ., 2005. 458 p. (Rus.)

Перелік використаних джерел (ДСТУ):

Ермаков С.С. Влияние жидкой фазы на формирование структуры спеченных сплавов / С.С. Ермаков, Б.С. Ермаков / Горячее прессование в порошковой металлургии : материалы IV Всесоюзной научно-технической конференции. – Новочеркасск, 1991. – С. 85-88.

Мамедов А.Т. Конструкционные и антифрикционные порошковые материалы / А.Т. Мамедов. – Баку : Элм, 2005. – 458 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Musurzayeva, B. B. gızı. (2020). Мікроструктура і елементний аналіз порошкових композиційних матеріалів на основі заліза. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, (40), 50–57. https://doi.org/10.31498/2225-6733.40.2020.216169

Номер

Розділ

132 Матеріалознавство