DOI: https://doi.org/10.31498/2225-6733.29.2014.39218

Моделювання впливу параметрів дифузійного хромування на експлуатаційні та фізико-механічні властивості сталей для штампового інструменту

O. P. Cheiliakh, M. A. Ryabikina, Yu. Yu. Kutsomelia

Анотація


Вивчено вплив параметрів дифузійного хромування (склад сталі, склад суміші) на структуру та фізико-механічні властивості покриттів з конструкційних і інструментальних марок сталі. Побудовано математичні моделі, що зв'язують мікротвердість, зносостійкість, товщину дифузійного шару. Визначено раціональний склад сталі та порошкової суміші, що забезпечує суттєве підвищення зносостійкості

Ключові слова


модель; дифузійне хромування; насичуюча суміш; фазовий склад

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Степанова Т.Ю. Технологии поверхностного упрочнения деталей машин : учебное пособие / Т.Ю. Степанова; Иван. гос. хим.-технол. ун-т. – Иваново, 2009. – 64 с.

Dennis J.K. Nickel and chromium plating / J.K. Dennis, T.E. Such. – 3rd edition. – Somerset : Woodhead publishing Ltd and ASM International, 1993. – 442 p.

Диффузионное хромирование сталей из насыщающей обмазки / С.Г. Иванов [и др.] // Ползуновский альманах. – 2006. – № 3. – С. 191.

Иванов С.Г. Хромирование сталей из насыщающих паст / С.Г. Иванов, А.М. Гурьев // Фундаментальные исследования. – 2006. – №. 11. – С. 73-74.

Юодис А.П. Диффузионное хромирование штамповых сталей / А.П. Юодис, Ю.А. Геллер // Известия ВУЗов. Черная металлургия. – 1968. – №5. – С. 73-78.

Комплексное диффузионное упрочнение тяжелонагруженных деталей машин и инструмента / М.А. Гурьев и др. // Ползуновский вестник. – 2010. – №. 1. – С. 114-121.

Структура и свойства стали 40Х после импульсно-плазменной обработки с использованием титанового электрода / А.П. Чейлях [и др.] // Science and Education a New Dimension: Natural and Technical Science. – 2013. – Vol. 8. – С.79-84.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Лицензия Creative Commons
Вміст даного сайту доступний згідно з ліцензією Creative Commons «Attribution» («Атрибуція») 4.0 Всесвітня.