Ревіталізаційні зміни геопростору у європейських містах

Автор(и)

  • М. М. Назарук Львівський національний університет імені Івана Франка, Ukraine
  • Ю. С. Полянський Львівський національний університет імені Івана Франка, Ukraine

Ключові слова:

ревіталізація, геопростір, урбаністика, гепросторове планування, урбанізація території, європейський досвід

Анотація

Мета. Стислий ретроспективний аналіз географічної складової ревіталізації в европейських містах, дослідження узагальненого і опосередкованого впливу явища ревіталізації на геопростір урбосистем великих міст. Результати. Оглядова стаття, де подано результати дослідження ревіталізаційних процесів у європейських містах. Європейські міста характеризуються нерівномірністю розвитку, концентрацією потенціалу в столиці та окремих обласних центрах, а також наростанням кризових явищ на периферії. Йде мова про депресивні території, населені пункти, постпромислові міста чи їх частини. Тому вважаємо за потрібне говорити не лише про відновлення потенціалу та забезпечення покращення соціально-економічних показників в містах, але й про масштабне запровадження програм ревіталізації міського простору. Підходи до процесів ревіталізації ідеально розроблені як процеси розширення можливостей невикористаного міського простору. У той же час вони повинні бути спрямовані на забезпечення ефективного використання коштів з облігацій та проектних фондів, які фінансуються за рахунок державних та приватних фінансів, для проектів з центру громадянського контролю. Основна вимога громади розпочати процес оновлення та залучення адміністрації до цих проектів. Перший раунд переговорів між владою та суспільством спонукав місто виробити узгоджений підхід, спрямований на цільову групу і одночасно погодити фінансовий бюджет та майбутніх бенефіціарів. Окрім відповідального за процеси містобудування, особливі ролі відводяться місцевим  відділам шкіл, молоді, людей похилого віку та розвитку бізнесу (бізнес, маркетин та, переговори з інвесторами). Саме ці сфери людського і фінансового капіталу  мають бути відповідальні за міський маркетинг та туризм. Необхідне залучення довіреної особи з реструктуризації у процесі планування та розробки проектів. Висновки. Врахування географічної складової (зокрема рельєфу, рослинності, зелених зон), в результаті проведення ревіталізації сприяє покращенню якості життєвого середовища та впливає на особливості геопростору міста. Важливою складовою успіху програми ревіталізації має стати участь громадськості в обговоренні і вирішенні проблем для забезпечення сталого розвитку міст. Вивчення досвіду європейських  міст у галузі ревіталізації  надасть нового імпульсу багатьох українських міст, що намагаються подолати проблеми занепалих міських територій, зокрема історичних центральних районів та середмість. 

Біографія автора

М. М. Назарук, Львівський національний університет імені Івана Франка

д-р геогр. наук, проф.

Посилання

Броневицький А. П. Особливості ревіталізації промислових будівель. ACADEMIC JOURNAL Series: Industrial Machine Building, Civil Engineering. 2017. Т. 2 (44). С. 65-69. URL: http://journals.nupp.edu.ua/znp/article/view/147

Cавйовський В. В. Броневицький А. П., Какжинерова А. Ревіталізація-екологічна реконструкція міської забудови. Вісник ПДАБА. 2014. С.47-52

Запотоцький С. Ф Левицька О. Ф Ревіталізація промислових об’єктів міста (на прикладі міста Івано-Франківська). Часопис соціально-економічної географії. 2016. Вип. 21(2). C.102-106 с.

Попова О. А. Основные требования к лофт-жилью и преимущества промышленных зданий в условиях их реорганизации. Вестник БГТУ им. В.Г. Шухова. 2013. № 4. C.22-26.

Назарук М. М Ревіталізація ─ як крок до еколого-збалансованого розвитку міста Львова. Вісник Львів-ського університету. Серія географічна. 2016. Випуск 50. С. 271–276.

Програма ревіталізації Львів–Підзамче. 2012–2025. Kraków–Lwów, 2011. 129 с.

Рибчинський О. В. Програма та проектні складові ревіталізації ринкових площ історичних міст Укра-їни. Містобудування та територіальне планування. 2011. C. 381-388.

Сич.O.A . Ревіталізація як механізм забезпечення сталого розвитку міст.Європейські перспективи 2016. № 1, С.27-30

Błaszczyk M., Kłopot S. W., Kozdraś G., , Problemy społeczne w przestrzeni miasta. Raport z badań socjologicznych nad mieszkańcami miasta. Wrocławska Diagnoza Problemów Społecznych, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznejwe Wrocławiu, Wrocław. 2010.

Wiener-Gasometer . URL : http://www.wiener-gasometer.at/ – Title from the screen .

Die Wiedergeburt der steinernen Riesen: 2016. URL : http://www.gasometer-city.eu/umbau.htm – Title from the screen.

Stadtsanierung BayreuthVorbereitende Untersuchungen InnenstadtAufnahme in das Bund-Länder-Städtebauförderungs- programm „Aktive Stadt- und Ortsteilszentren. URL: https://www.bayreuth.de/wp-content/uploads/2015/06/2010-09-VU-Innenstadt-Bth-Kurzfassg_mBildern.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-27