Екологічна безпека та якість рослинних продуктів харчування (на прикладі винограду)

Автор(и)

  • A. Н. Некос Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1852-0234
  • Б. О. Шуліка Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2427-4124
  • О. В. Мальчук О. В. Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Ukraine

Ключові слова:

виноград, виноградні кісточки, ґрунт, важкі метали, нітрати

Анотація

Актуальність. Вирощування винограду в останні роки стає дедалі популярним ремеслом, особливо серед звичайних фермерів. Виноград унікальний за своїм складом продукт, до того ж надзвичайно корисний. Тому визначення його якості та екологічної безпеки щодо споживання населенням є досить актуальним.

Мета. Визначення екологічної безпеки та якості рослинних продуктів харчування (на прикладі винограду), вирощеного у смт. Високий Харківського району Харківської області.

Методи. Польові, методи атомно-абсорбційної спектрометрії з використанням спектрометра МГА-915МД, статистичні, аналітичні, порівняльно-географічні.

Результати. Досліджено ягоди та  кісточки 10 сортів винограду, а також зразки ґрунту, як середовища місцезростання винограду.  Визначено концентрації важких металів (Zn, Cu, Cd, Cr, Pb) і нітратів у плодовій частині винограду. Встановлено, що у ягодах та кісточках у жодного із сортів винограду концентрації важких металів не перевищують нормативних показників. У зразках ґрунту перевищень ГДК за важкими металами також не визначено. Спостерігається у виноградних ягодах перевищення нормативних показників за нітратами у середньому у 1,5 рази. Показники коефіцієнту біогеохімічної рухливості за важкими металами вказують на те, що найбільше накопичуються у плодовій частині винограду Cu та Cr.

Висновки. Концентрація важких металів у плодовій частині та у кісточках всіх сортів винограду, а також у ґрунтах не перевищує нормативів. Незначні перевищення нормативів за  нітратами визначені у плодовій частині винограду. В цілому виноград може використовуватися населенням як харчовий продукт.

Біографії авторів

A. Н. Некос, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

д-р геогр. наук, проф.

Б. О. Шуліка, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

канд. геогр. наук, доц.

Посилання

Dyman, T. M., Baranovsky, M. M. & Bilyavsky, G. M. (2006). Ecotrophology. The basics of environmental-ly friendly baking. T. M. Dyman (Ed.). Kyiv: Libra (in Ukranian).

Nekos, A. N. & Malchuk, O. V. (2015). Features of concentration of heavy metals in grapes and products of its processing. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University Series “Ecology”, (1147), 106-113. Re-trieved from https://periodicals.karazin.ua/ecology/article/view/3928 (in Ukranian).

Amirdjanov, A. G. (1980). Solar radiation and vineyard productivity. Leningrad: Gidrometeoizdat (in Russian).

Nikiforova, L. T., Spektor, Ya. S. & Podgornaya, S. V. (1988). Handbook of viticulture. Kyiv: Urozhay (in Russian).

Zhemerov, O. O. & Shulika, B.O. (2010). Agroclimatic conditions of growing grapes in the area of the village Visokyi for 1994-2010 r. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University, Series "Geology. Geography. Ecology”, (924), 101-110 (in Ukranian).

Shulika, B. O. (2013). The phases of grapes’ growth in the context of weather types in village Vysokyi. Problems of Continuous Geographic Education and Cartography, (18), 176-181. Retrieved from https://periodicals.karazin.ua/pbgok/article/view/4193 (in Ukranian).

Ilchuk, M. M. & Dmytruk, M. I. (2019). Development of grape production in Ukraine. APK economy, (1), 18 (in Ukranian).

Kucherenko V. (2020). Viticulture and winemaking today. Vector motion and industry development. Re-trieved from https://www.syngenta.ua/news/novini-kompaniyi/vinogradarstvo-ta-vinorobstvo-sogodni-vektor-ruhu-ta-rozvitku-galuzi (in Ukranian).

Avidzba A. M. (2020). Program for the Development of Viticulture and Viticulture in Ukraine in 2025. Re-trieved from http://www.info-library.com.ua/libs/stattya/2773-programma-razvitija-vinogradarstva-i-vinodelija-v-ukraine-do-2025-g.html (in Russian).

Useful properties of grape bones for the person. (2020). Retrieved from http://prodgid.ru/poleznye-svoystva/nuts-and-seeds/kostochki-vinograda (in Russian).

Nekos, A. N. (2009). Problems of ecological safety of food of plant origin. Man and the environment. Issues of neoecology, (12), 56-62 (in Ukranian).

Nekos, A. N. & Kholin, Yu. V. (2015). Trophogeography: theory and practice. Kharkiv: V.N. Karazin KhNU (in Ukranian).

Dubinina, A. A., Maliuk, L. P. & Seliutina, H. A. (2007). Toxicity in grub products and the following meth-ods. Kyiv: VD "Profesional" (in Ukranian).

Mykytyuk, O. M, Boychuk, Yu. D. & Ionov, I. A. (2007). Ecological safety of human nutrition. Kharkiv: KhNPU (in Ukranian).

DSTU 4287:2004. (2005). Soil quality. Kyiv: State Consumer Standard of Ukraine (in Ukranian).

DSTU 7080:2009. (2010). Soil quality. Conducting field experiments. Basic requirements. Kyiv: State Con-sumer Standard of Ukraine (in Ukranian).

DSTU ISO 11464:2007. (2012). Soil quality. Pre-treatment of samples for physic-chemical analysis. Kyiv: State Consumer Standard of Ukraine (in Ukranian).

Maximum permissible concentrations of heavy metals and arsenic in food raw materials and foodstuffs. (1986). Moscow: Minzdrav SSSR (in Russian).

Hygienic standards GN 2.1.7.2041-06. (2006). Maximum permissible concentrations of chemicals in the soil. Moscow: Ministry of Health of Russia (in Russian).

Perelman A. I. & Kasimov N. S. (1999). Geochemistry of the landscape. Moscow: Moscow State. Univ. (in Russian).

##submission.downloads##