Вплив концентрації аеробних бактерій на процес їх життєздатності в присутності кисню

Автор(и)

  • І. З. Коваль Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8154-4154

Анотація

Результати. Виявлено двохстадійний процес впливу кисню на аеробні бактерії – нагромадження та зменшення їх кількості в одиниці об’єму води в ході експериментів. На першій стадії процесу спостерігалось збільшення ЧМ тривалістю 1800-3600 с з подальшим їх зменшенням (ІІ стадія). При збільшенні мікробного навантаження у воді з 102 до 104 КУО/см3 тривалість процесу нагромадження бактерій зменшилась вдвічі. Досліджено, що при низькій концентрації бактерій у воді відбувається активне розмноження бактеріальних клітин, а при високій – активне їх зменшення, що пояснюється відмиранням клітин в умовах постійної подачі кисню встановленої швидкості.

Висновки.  Дія кисню на бактерії у воді поділяє процес їх життєздатності на дві стадії: нагромадження (І стадія) та зменшення їх кількості (ІІ стадія). Тривалість процесу нагромадження бактерій в атмосфері кисню залежить від вихідної їх кількості у воді, а саме: із збільшенням вихідного ЧМ в одиниці об’єму води тривалість стадії нагромадження мікроорганізмів суттєво зменшується.

Біографія автора

І. З. Коваль , Національний університет «Львівська політехніка», вул. С. Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна

кандидат технічних наук, доцент кафедри фізичної, аналітичної та загальної хімії

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-21