Вплив гелію та кавітації на процес життєдіяльності дріжджів

Автор(и)

  • І. З. Коваль Національний університет "Львівська політехніка" вул. С. Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8154-4154

Анотація

В експериментальній частині роботи запропонований процес обробки води з вмістом дріжджових клітин в кавітаційних умовах при одночасній подачі гелію. Встановлена ефективність очищення води від дріжджів в результаті об’єднаної дії гелій/кавітація. Розрахована величина ефективної константи швидкості руйнування мікроорганізмів за кінетичним рівнянням реакції першого порядку. Досліджено життєздатність дріжджів в умовах кавітації та барботуванні аргону через водну систему. Розраховано та здійснено порівняння частки загиблих клітин впродовж двогодинної дії забрудненої дріжджами води при різних режимах обробки. Встановлено активне зменшення чисельності Saccharomyces cerevisiae у водному середовищі на початку процесу з досягненням частки загиблих клітин (Dd) 40,48% після 30 хв спільної дії Не/кавітація при вихідному мікробіологічному забрудненні води 4,2·103 КУО/см3. Після 90-хвилинної обробки води ЧМкін = 100 КУО/см3, що відповідає ступеню очистки води > 97%.

 Одержані результати вказують на інтенсивне кавітаційне очищення води від досліджених мікроорганізмів в умовах експерименту, що підтверджує вплив природи досліджуваного газу на процес руйнування мікробіологічних забрудників у воді. В кінцевому результаті отримано практично чисту воду, що дозволяє скидати оброблену воду у відкриті водойми.

Біографія автора

І. З. Коваль , Національний університет "Львівська політехніка" вул. С. Бандери, 12, м. Львів, 79013, Україна

кандидат технічних наук, доцент кафедра фізичної, аналітичної та загальної хімії

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-22