Природоохоронні території міста Бельсько-Бяла в свідомості учнів старших класів

Автор(и)

  • Н. Є. Томчевська-Попович Сілезький університет, факультет наук про Землю,

Ключові слова:

екологічна освіта, охорона природи, Бельсько-Бялій

Анотація

Представлені результати анкетного опитування учнів старших класів загальноосвітніх шкіл в Бельсько-Бялій на тему їх знань про природоохоронні території міста. Дослідження показало, що значна кількість молоді не цікавиться охороною довкілля. Більше того, знання учнів старших класів про природоохоронні території міста є незадовільними. Анкетовані не були в змозі вказати, які форми охорони природи знаходяться на території міста, а тим більше написати їх власні назви. Це стосується як тих учнів, які живуть в районах міста, що знаходяться біля природоохоронних територій, так і тих учнів, які живуть в віддалених північних районах. Тому потрібно організовувати шкільні екскурсії та інші заходи, ціллю яких буде пізнання довкілля, виявлення локальних проблем природного середовища та спільне їх вирішення. Також потрібно звернути увагу на мотивації проведення екскурсій і заходів та знання вчителів в цьому аспекті.

Посилання

Hibszer A., Hibszer B., 2012. Formy ochrony przyrody na terenie Katowic w świadomości uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Kształtowanie środowiska geograficznego i ochrona przyrody na obszarach uprzemysłowionyh i zurbanizowanych, 44: 41-49.

Hłobił A. 2010. Edukacja ekologiczna w praktyce. Rocznik ochrona środowiska. Środkowo-pomorskie towarzystwo ochrony środowiska. Tom 12.– s. 277-298.

Kęder R., Hyska M., Komornik K., 2009. Współczesne wyzwania ochrony przyrody a zrównoważonego rozwoju. Wyd. Uniwersytet Warszawski Uniwersyteckie Centrum Badań nad środowiskiem przyrodniczym.

Sustainable development, United Nations Conference on Environment and Development (Earth Summit), 1992.

Convention on Biological Diversity, United Nations Conference on Environment and Develop-ment (Earth Summit), 1992.

Polak J. 2000. Przewodnik po Bielsku-Białej.Towarzystwo miłośników Bielska-Białej.

Strategia Edukacji dla Zrównoważonego Rozwoju, Europejski Komitet Ekonomiczny ONZ, Warszawa, 2009.

Ustawa od 31.01.1980 r. o ochronie i kształtowaniu środowiska.

Ustawa od 7.09.1991 р. o systemie oświaty.

Zachara J., Mikler W. 2004. Przyroda Bielska-Białej. Stowarzyszenie «Olszówka».

##submission.downloads##