ФЕНОМЕН АНТИЧНОЇ ФІЛОСОФІЇ У ТЕОРІЇ КУЛЬТУРИ ІНТЕГРАЛЬНОГО ТРАДИЦІОНАЛІЗМУ

Автор(и)

  • Vladislav Yeremin

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.4.2017.138766

Ключові слова:

інтегральний традиціоналізм, антична філософія, езотеризм, містерії, піфагорейство, холізм' автономний розсудок, індивідуалізм.

Анотація

Мета роботи – розглянути ґенезис і логіку розвитку античної філософії у концепції інтегрального традиціоналізму. Методологія дослідження полягає в поєднанні порівняльного та історико-логічного методів. Наукова новизна. Тема інтегрального традиціоналізму є малодослідженою в українській культурології та філософії. У віт-
чизняній науці цією темою займаються А. Щедрін, С. Вишинський та О. Гуцуляк, однак питання про витоки і долю античної філософії з позиції традиціоналізму досліджується вперше. Висновки. Розуміння традиціоналістами античної філософії суттєво відрізняється від її образу в секулярній культурі Модерну. Головне джерело ранньої грецької філософії традиціоналісти вбачають у феномені містерій, а не у прагненні раціональної думки до звільнення від міфу, що з їхнього боку отримує негативну оцінку. Піфагорійська доктрина як раціональний (а не образний) виклад містичного досвіду, на думку традиціоналістів, виступає найбільш точним прикладом того, чим була початково антична філософія.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-11

Номер

Розділ

Відгуки. Рецензії. Повідомлення