Культурні практики і прикладна культурологія: проблеми взаємозв’язку

Автор(и)

  • Olha Kopiyevska

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.4.2017.138788

Ключові слова:

культурні практики, прикладна культурологія, культуротворчий потенціал, культурні потреби, креативність, творчість, культурно-мистецька освіта.

Анотація

Мета публікації – дослідити зміст, форми прояву та охарактеризувати аспекти взаємозв’язку теорій щодо розуміння сутності сучасних культурних практик із практичними культурологічними дослідженнями. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових принципах систематизації та узагальнення, а також таких дослід-
ницьких підходах: аксіологічного – для дослідження вчення про ціннісну складову культурних потреб людини, їх використання у культурних практиках, систематизації їх інтерпретації у науковому дискурсі; герменевтичного – для систематизації різних модифікацій понять "культурна практика", "прикладна культурологія"; аналітичного – для виявлення концептуальних засад, на яких ґрунтуються сучасні підходи до розуміння досліджуваної взаємодії. Наукова новизна полягає у систематизації теорій щодо взаємодії культурологічних теорій і культурних практик, їх трансформації і перспективності розвитку. Висновки. Теоретично обґрунтовано і практично доведено взаємозумовленість культурних практик і практичної культурології, акцентовано увагу на необхідності їх вивчення українськими культурологами. Якість культурних практик, їх трансформація залежать від професійних компетентностей працівника, менеджера культури, від активної співпраці зацікавлених стейкхолдерів культурної розбудови. Культурна практика у своєму культуротворчому потенціалі здатна змінювати території, заклади культури, якість культурної послуги.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-11

Номер

Розділ

Відгуки. Рецензії. Повідомлення