ОГЛЯД РИНКІВ І ПРОГНОЗУВАННЯ ОЦІНОЧНОЇ ВАРТОСТІ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ (Частина І – світові ринки)

Автор(и)

  • Borys Platonov
  • Viktoriya Mazur

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.4.2017.138790

Ключові слова:

художні твори, експоненціальна модель росту вартості, швидкість зростання вартості творів, мультиплікатори, прогноз оціночної вартості.

Анотація

Мета роботи. Постійну увагу фахівців, які досліджують сучасні арт-ринки привертають питання вартості творів мистецтва, що обертаються на них. Існують різні підходи до прогнозування їх оціночної1 вартості, якими користуються оцінювачі. Мета даної роботи – представлення нового погляду й розвиток ролі відомої формалізованої моделі, які суттєво можуть допомогти оцінювачам й інвесторам в мистецтво при прийнятті рішень. Методологія. В основу запропонованої методології покладена експоненціальна модель росту вартості (скорочено – ЕМР), яка дозволяє на підставі передісторії зміни цін на художній твір скласти прогноз його майбутньої оціночної вартості. Як відправні при моделюванні використовуються ціни продажів на арт-ринках картин у різних сукупностях: найдорожчі світові продажі за останні 80 років, випадково обрані продажі у світі картин старих майстрів, ТОП-продажу картин на російському й українському арт-
ринках. Наукова новизна роботи полягає в тому, що при визначенні оціночної вартості картин було введено поняття "швидкість зростання вартості", яке дозволило в аналізі абстрагуватися від реального значення ціни на твір, а тому досліджувати тільки динаміку зміни цін, над якою не тяжіє відома "мільйонна" ціна багатьох з них. Математична модель, що описує такий варіант, істотно прискорила проведення необхідних розрахунків, а в підсумку дала можливість полегшити спільну інтерпретацію результатів. Висновки. Проведені розрахунки надали можливість визначити найбільш привабливі для інвесторів швидкості зростання прибутковостей й на їх підставі побудувати прогнозні мультиплікатори, корисні для аналізу інвестування в художні твори.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-11

Номер

Розділ

Відгуки. Рецензії. Повідомлення