ЕСТРАДНИЙ ВОКАЛ ЯК ВІДМІННА РИСА УРБАНІСТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Автор(и)

  • Oksana Sinenko ПВНЗ «Київський університет культури», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2019.177799

Ключові слова:

естрадний вокал, соціологія музики, музичний ритм, урбаністична культура, масова культура

Анотація

 

Мета статті - розгляд естрадного вокалу як специфічного явища, що породжується урбаністичною культурою та міським способом життя. З цього, відповідно, випливають і ритмічні особливості естрадного виконавства. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарній основі підходу до естрадного вокалу як предмету, який існує не лише на сцені, не є ізольованим, а проникає у різні сфери життя. Крім того, естрадне виконавство стає фоном, який завдяки своїй доступності сприймається як явище заднього плану, а не лише як самостійний феномен. Значна роль тут належить і соціології музики. Наукова новизна полягає у тому, що у даній статті естрадний вокал розглядається не лише як ізольоване явище, місце розгортання якого – сцена. Професія та поле діяльності виконавця-естрадника є продуктом урбаністичної культури та відбиває її ритміку. Відповідно, естрадне виконавство виступає комплексним явищем, що не існує відірвано від іншим культурних патернів, але є фоном, який супроводжує протікання динамічності урбаністичних процесів. Висновки. Різні аспекти естрадного вокалу досліджуються науковцями у працях, присвячених окремим полям культури. Як культурне явище, естрадне виконавство недоречно розглядати з точки зору його сценічної ізольованості, позаяк воно проникло чи не в усі сфери життєдіяльності, повсякденності людини. Не в останню чергу це відбулося завдяки підтримці естради, яка стала ніби своєрідним  city ambient, з боку медіа. Відтак, естрадне виконавство виражає специфіку урбаністичного способу життя. Звідси виходять такі сутнісні характеристики естрадного вокалу, як частота зміни ритму пісень та сили звучання голосу виконавця, відсутність стійких норм та правил, поєднання надбань різних шарів культури (як академічних, так і народних, які ґрунтуються на фольклорній основі), стандартизація та намагання виробити власний стиль та манеру виконання, різноманітність тематики, доступність для будь-якої слухацької аудиторії, динамічність, уніфікованість. Так само можна охарактеризувати й саму урбаністичну культуру. Естрадне виконавство постає не чим іншим як «риторикою кроків».

Біографія автора

Oksana Sinenko, ПВНЗ «Київський університет культури»

кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри музичного мистецтва

Посилання

Вахромеев В. Элементарная теория музыки. М.: Музыка, 1971. 228 с.

Курганова Я. Эстрадный вокал в контексте современной масс-культуры. – URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&.

Серто М. де. Изобретение повседневности. 1. Искусство делать / Пер. с франц. Д. Калугина, Н. Мовниной. СПб.: Изд-во Европейского университета в Санкт-Петербурге, 2013. 330 с.

Стулова Г. П. Сущностные характеристики эстрадного вокального искусства и задачи учебного процесса. Музыкальное исполнительство и образование. 2013. №2. С. 123–127.

Якушева О. Р. К вопросу о специфике эстрадного пения. Вестник Костромского государственного университета. 2008. №2. С. 72–74.

Bennett A. Towards a cultural sociology of popular music. Sociology. 2008. №44 (4). Р. 419–432.

Longhurst B., Bogdanović D. Popular music and society: third edition. Cambridge: Polity Press, 2014. 312 p.

Bennett, A. (2008). Towards a cultural sociology of popular music. Sociology, 44(4), 419–432 [in Russian].

Kurganova Ya. Variety vocal in the context of modern mass culture. Retrieved from http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&[In Russian].

Longhurst B., Bogdanović D. (2014). Popular music and society: third edition. Cambridge, Polity Press [In Russian].

Serto M. de. (2013). The invention of everyday life. 1. The art of doing. Saint-Petersburg: Izd-vo Evropeyskogo universiteta v Sankt-Peterburge [In Russian].

Stulova G. P. (2013). Essential characteristics of variety vocal art and the tasks of the educational process. Muzykalnoye ispolnitelstvo i obrazovaniye, 2, 123–127 [In Russian].

Vakhromeyev V. (1971). Elementary theory of music. Moscow, Muzyka [In Russian].

Yakusheva O. R. (2008). To the question of the specificity of variety singing. Vestnik Kostromskogo gosudarstvennogo universiteta, 2, 72–74 [In Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-28

Номер

Розділ

Мистецтвознавство