Р Е Ц ЕН З І Я на монографію Марини Бардік “Оновлення монументального живопису Успенського собору Києво-Печерської лаври і Софії Київської в першій половині ХІХ століття”

Автор(и)

  • Михайло Олександрович Криволапов доктор мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України, Дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2019.177807

Ключові слова:

монументальний живопис, Успенський собор Києво-Печерської лаври, Софія Київська

Анотація

Монографія кандидата мистецтвознавства Марини Афанасіївни Бардік присвячена актуальній, але мало вивченій темі оновлення монументального живопису Успенського та Софійського соборів Києва в першій половині ХІХ ст. На відміну від традиційного трактування в історично-описовому ключі оновлення розписів у монографії досліджено як культурно-мистецький процес, а розписи зазначеного періоду – як художній об’єкт. Завдяки дослідженню стінопису Успенського собору Києво-Печерської лаври та Київського храму Святої Софії, значимість яких у світовому культурному вимірі закріплене статусом об’єктів ЮНЕСКО, у монографії розв’язано суттєву в історії українського образотворчого мистецтва проблему визначення авторства, датування, стильових особливостей розписів.

Посилання

Бардік М. А. Оновлення монументального живопису Успенського собору Києво-Печерської лаври і Софії Київської в першій половині ХІХ століття : монографія. Київ, 2019. 310 с. : іл.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-28

Номер

Розділ

Мистецтвознавство