МІЖНАРОДНИЙ ПІСЕННИЙ КОНКУРС ЄВРОБАЧЕННЯ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕТАП ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Автор(и)

  • Маріанна Дружинець

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.1.2020.196582

Ключові слова:

міжнародний пісенний конкурс Євробачення. європеїзація, євроінтеграція.

Анотація

Мета статті – розглянути  основні тенденції і перспективи розвитку пісенного конкурсу Євробачення в медіа-просторі України; розкрити історію та специфіку конкурсу, історію тріумфів, правила участі та можливості проекту, специфіку та функціонування, показавши їх роль в європеїзації та євроінтеграції української культури. Методологія дослідження полягає в застосуванні компаративного, історико-логічного, аналітичного методів. Зазначений методологічний підхід дозволяє розкрити та піддати аналізу пісенний конкурс, що транслювався на українському каналі. Наукова новизна. Вперше у цій статті намагалися висвітлити специфіку та основні тенденції пісенного конкурсу Євробачення, розглянути його як шоу, як фактор європеїзації та євроінтеграції української культури. Проте недостатня розробленість в науці проблеми робить деякі положення дискусійними, розв’язання яких є важливим для сучасного культурного життя. Висновки. Конкурс Євробачення дає можливість нашим артистам нести свою творчість в Європу, у світ, тим самим інтегрувати українську культуру. Цей конкурс є стимулом для українських артистів, які, перш ніж виходити на світовий ринок у конкурсі Євробачення, - європеїзують свою творчість, роблять якісний європейський продукт світового рівня, не втрачаючи при цьому кодовості української нації та культури. Міжнародний пісенний конкурс Євробачення - високий ступінь інтеграції України у світову культуру масового зразка.

Посилання

Акопян К. Шлягеризация, шоуизация и эксгибиционизация в современной культуре. Горизонты культуры: от массовой до элитарной. Санкт-Петербург, 2008. С. 15-21.

Дубовик Наталия Шоутизация современной культуры. V МІСТ: Мистецтво, історія, сучасність, теорія, 2010. № 7. С. 224-233.

Євробачення національний відбір. URL : https://uk.wikipedia.org/wiki/ (дата звернення 12.09. 2019).

Європеїзація. Євроінтеграція. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki (дата звернення 1.09.2019).

Історія виникнення пісенного конкурсу Євробачення. URL: https://konkursevrov.blogspot.com/ (дата звернення 12.08.2019).

Пісенний конкурс Євробачення. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/ (дата звернення 7.09.2019).

Романенко Юрий. Шоуизация. Проективный философский словарь: Новые термины и понятия. URL : http://ontoimago.spb.nl/article_139.html (дата звернення 12.09.2019).

Скрипка Анна. Шоу-технології як форма соціальної комунікації : автореф. дис. на здобуття паук, сту-пеня канд. соціологічних наук : спец. 22.00.04. Xарків, 2010.

Україна на пісенному конкурсі Євробачення. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki (дата звернення 12.08.2019).

Чому "Євробачення" – це в першу чергу шоу, і чого варто від нього очікувати. Інтерв`ю Євгена Філа-това. URL: https://vk.com/@eurovision_ua-chomu-vrobachennya-ce-v-pershu-chergu-shou-chogo-varto-vd-no (дата звернення 18.09.2019).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-17

Номер

Розділ

Мистецтвознавство