РЕЦЕНЗІЯ на монографію С.І. Дичковського «Глобальні трансформації туристичних практик і технологій в контексті становлення цифрового суспільства (digital society)»

Автор(и)

  • Polina Gherchanivsjka

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.4.2020.219165

Анотація

Туризм на етапі постіндустріального розвитку суспільства характеризується суттєвими змінами в системі координат туристської діяльності споживачів. Зокрема, спостерігається зрушення інтересу від пізнавальної діяльності до розважальної; від формального знайомства з культурно-історичними пам'ятниками до емоційно-чуттєвого сприйняття атмосфери місця; від комфортного проведення часу до створення яскравих подій, що запам'ятовуються в особистому житті туриста. Повною мірою це стосується монографії С.І. Дичковського «Глобальні трансформації туристичних практик і технологій в контексті становлення цифрового суспільства (digital society)», що вийшла друком у 2020 році і присвячена проблемам туризму де за допомогою культурологічного аналізу розкриті тенденції розвитку туристичних практик і технологій в сучасному соціокультурному просторі.

У першому розділі монографії висвітлено основні підходи до осмислення феномену туризму в контексті сучасного культурологічного знання. Проаналізовано трансформацію сутності туризму в цифровому суспільстві, відсутність єдиного підходу до чіткого визначення його яксоціокультурної практики, ставить на порядок денний перед науковим співтовариством питання створення адекватної теоретичної моделі даного феномена, як найважливішого виду соціально-просторової організації соціокультурного середовища.

Другий розділ монографії висвітлює культурний туризм індустріальної епохи та глобальні та локальні перспективи; комодифікацію культурної спадщини в системі туристичних послуг.

Наступні розділи присвячені розвитку культурного туризму як сфери реалізації дозвіллєвих технологій та віртуального досвіду, а саме інкорпорації візуальних практик в систему віртуального туризму; розвиток подієвого туризму від споживання вражень до соціокультурної ідентичності; посилення ролі послуг гостинності у формуванні територіального бренду.

Наукова новизна роботи полягає у виявленні ключових характеристик туризму в умовах розвитку цифрового суспільства, що обґрунтовують його інформаційну спрямованість та підвищення його соціальної і духовної значимості в системі сучасних культурних практик.

Монографія має обґрунтовану авторську концепцію та чітку структуру та є завершеною цілісною роботою.

Привертає увагу те, що автором опрацьована велика кількість теоретичних праць. Слід зазначити, що монографічна праця спирається на достатньо широку джерельну базу, яка включає документи й матеріали культурологічного напряму що допомогло зробити об’єктивні висновки. Отже, монографія Дичковського С.І.. є цілісним концептуальним дослідженням, представляє практичну цінність та є вагомим внеском до культурологічного дискурсу.

Посилання

Дичковський С.І. Глобальні трансформації туристичних практик і технологій в контексті становлення цифрового суспільства (digital society): монографія. Київ: Ліра-К, 2020. 384 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-15

Номер

Розділ

Відгуки. Рецензії. Повідомлення