ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РЕЖИСУРИ (НА ПРИКЛАДІ Л. КУРБАСА, Ю. ІЛЛЄНКА ТА В. КІСІНА)

Автор(и)

  • Vasyl Vovkun

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.3.2020.220146

Ключові слова:

режисура, театр, свобода, творчість, сублімація, синтетичність.

Анотація

Метою роботи є аналіз теоретичних принципів режисури у працях відомих українських режисерів Л. Курбаса, Ю. Іллєнко та В. Кісіна. Методологія дослідження будується на міждисциплінарному підходів, який дозволяє використовувати здобутки історії культури, теорії кіно, театрознавства, педагогіки та ін. У статті було використано ряд методів: порівняльний, який дозволив порівняти принципи режисури у фундаментальних працях Л. Курбаса, В. Кісіна та Ю.Іллєнка; історичний допоміг висвітлити універсальність принципів творчого процесу; метод аналізу дозволив розкрити основні етико-естетичні ідеї режисури, що висвітлені у працях Л. Курбаса, В. Кісіна та Ю. Іллєнка. Науковою новизною дослідження є поглиблений аналіз теоретичних принципів режисури у працях відомих українських режисерів Л. Курбаса, Ю. Іллєнко та В. Кісіна та їх праксеологічний вимір. Висновки: Природа масового видовища триєдина, вона охоплює три простори: сценічний, гладацький і часовий. І цей триєдиний простір вимагає синтезу багатьох, навіть на перший погляд, не поєднаних засобів виразності, що обумовлює такі принцип як синтетичність, що втілюється в поєднанні стилів, жанрів й форм. Це вимагає від режисера-міфотворця, окрім професійних навичок, ще й ерудиції, обізнаності, компетентності, володіння професійною термінологією. Всі ці постулати містяться в теоретичних викладках і практичній діяльності видатних діячів української культури Л. Курбаса, С. Іллєнка, В. Кісіна.

Посилання

Bezruchko O. V. (ed.). (2016). V. B. Kisin: director, scientist, lecturer. Kyiv [in Ukrainian].

Bryuhovechka, L. (2006). Cinema world of Yuriya Illenka. Kyiv [in Ukrainian].

Vovkun, V. (2015). Art of celebration director. Kyiv : NAKKKiM [in Ukrainian].

Illenko, Yu. (1999). Paradigm of Cinema. Kyiv [in Ukrainian].

Kisin, B.V. (1999). Rezhysura yak mustechtvo ta profesiya. Kyiv [in Ukrainian].

Kornienko, N. (1007). Les' Kurbas. Kyiv [in Ukrainian].

Kurbas, L. (1988). Berezil'. Kyiv [in Ukrainian].

Naumova, L.M. (2016). Selected positions of V. Kisin theoretical searches. Concept of Spectacle. Ponyattya vydovyscha. B.V. Kisin: director, scientist, lecturer. (2016). Kyiv [in Ukrainian].

Pogrebniak, G. (2015). Outlook as a аactor of formation model cinematic authorship. Visnyk Natcionalnoi akademii kerivnukh kadriv kultury i mystectv, 2, 110-115 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Сценічне мистецтво