ГІБРИДНІ ЗАГРОЗИ ЯК ОБ’ЄКТ ОСВІТНІХ ПРАКТИК У КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ (за досвідом реалізації проєкту Erasmus+ «Академічна протидія гібридним загрозам – #WARN» 610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP»)

Автор(и)

  • Дмитро Вєдєнєєв
  • Ольга Копієвська

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.2.2021.239800

Анотація

Мета роботи. Дослідити й узагальнити досвід Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв із підготовки здобувачів вищої освіти до формування спеціальних компетентностей, які дозволять професійно протидіяти гібридним загрозам у соціокультурній сфері України, ознайомлення їх із методикою діагностування та аналізу відповідних небезпек, організаційно-правовими основами, формами і методами протидії загрозам, безпеці національній культурно-гуманітарній сфері як складовій менеджменту соціокультурної діяльності. Методологія. Використані діалектичний та структурно-системний підходи, загальнонаукові методи абстрагування, класифікації та порівняння. Застосовано синергетичний підхід теорії безпекознавства, структурно-функціональний та системно-ситуаційний методи науки про управління. Залучено методи наукознавчого аналізу та наукометрії, емпірико-пізнавальний метод педагогічної науки. Наукова новизна. Уперше досліджуються організаційно-методичні засади впровадження вивчення сучасних поглядів на сутність неконвенційного (гібридного) протиборства у зміст та алгоритм підготовки фахівців магістерського рівня з менеджменту соціокультурної діяльності. Висновки. Розвиток інструментарію деструктивного впливу на соціокультурну сферу суверенних держав (суспільств) в арсеналі «гібридних війн» спонукає до запровадження у змісті професійної підготовки управлінських кадрів для соціокультурної сфери, розробка і впровадження спеціалізованих курсів із набуття спеціальних компетентностей, які дозволять майбутнім фахівцям діагностувати та протидіяти спробам ерозії культурно-цивілізаційної матриці як основи життєздатності держав і народів. Доцільно запроваджувати структурно-логічне викладання теоретичних знань та практичних навичок з питань протидії гібридним загрозам на різних рівнях вищої освіти. Важливим видається розробка і впровадження культурних практик, тренінгово-ігрових компонентів, які дозволять розвивати критичне, креативне, творче мислення, формуючи при цьому у майбутніх менеджерів соціокультурної діяльності навичок відвернення деструктивних впливів на соціокультурну сферу.

Ключові слова: гібридні загрози, гібридна війна, національна та інформаційна безпека, методика викладання, тренінгово-ігрова практика, менеджмент соціокультурної діяльності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-17

Номер

Розділ

Культурологія