Національні традиції у військовій формі одягу України ХХІ століття на прикладі сорочки як центрального елемента українського народного костюма

Автор(и)

  • Віктор Карпов

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.3.2022.266088

Анотація

Мета роботи – дослідити роль найвідомішої складової частини народного костюма українського народу – сорочки у вітчизняній військовій уніформі початку ХХІ століття шляхом аналізу її застосування у вказаний період та в попередні історичні етапи як у військовому вжитку, так і в народному, оскільки український військовий костюм періоду сьогодення уособлює в собі традиції попередніх історичних періодів, починаючи з козацьких часів, коли він був уперше представлений в уніфікованому варіанті. Тому саме ця частина як народного, так і військового костюма становить науковий інтерес у межах здійснення нашого дослідження, з окремим акцентом на застосуванні сорочки в козацьку добу та в період сучасності. Цим зумовлені й хронологічні межі статті – від XVI–XVIII століть (існування Козацької держави) й до періоду сьогодення. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні системного підходу, аналітичного методу, культурологічного аналізу. Задля вирішення поставлених завдань застосовано низку наукових методів, серед яких – історичний метод, порівняння та узагальнення, метод мистецтвознавчого аналізу. Наукова новизна. Вперше в сучасному мистецтвознавстві досліджено роль української народної сорочки як складової сучасного військового костюма, з’ясовано видове та функціональне різноманіття сорочки в часи козацтва; проведено комплексний аналіз значення сорочки для військових України початку ХХІ століття, у часи війни росії проти України. Висновок. Сорочка як найпоширеніший елемент народного вбрання водночас була й невід’ємною складовою частиною військового костюма українського козацтва. Цей елемент вбрання, пройшовши низку трансформацій, до сьогодні зберіг свій самобутній художній образ, функціональне призначення, регіональну й гендерну специфіку.  

Ключові слова: традиційна сорочка, народний костюм, вбрання, одяг, військова форма, військовий костюм, уніформа, козацтво.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-31

Номер

Розділ

Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація