Аналіз характерних особливостей сучасних українських естрадних хітів на прикладі творів-переможців міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» 2004, 2016, 2022 років

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-3209.3.2022.266114

Анотація

Мета роботи – проаналізувати три пісні-переможниці міжнародного конкурсу «Євробачення» 2004, 2016 та 2022 років («Дикі танці», «1944» та «Стефанія») у виконанні співачок Руслани, Джамали й гурту «Kalush Orchestra». Для здійснення такого дослідження систематизовано перелік виокремлених вітчизняними науковцями характерних рис сучасних українських і світових естрадних хітів. Методологія дослідження полягає у використанні принципів аналізу музичних композицій і загальнонаукових методів систематизації та узагальнення отриманих результатів. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше ґрунтовно досліджено пісню «Стефанія», яка з’явилася порівняно нещодавно та отримала найвищі бали під час міжнародного конкурсу «Євробачення 2022». Висновки. Українські науковці, які досліджують проблематику естрадно-пісенної творчості (зокрема В. Тормахова, М. Мозговий, Т. Рябуха та ін.), достатньо повно розробили концептуальні підходи, що дають змогу поглиблено аналізувати зразки сучасних світових та вітчизняних хітів. Фактично всі з виокремлених у дослідженнях вчених характерних рис сучасної української естрадної пісні ми виявили в аналізованих творах. Відмічено яскраво виражену національну основу всіх досліджених композицій-переможниць «Євробачення» (українська – у піснях «Дикі танці» та «Стефанія» і кримськотатарська – у композиції «1944»), що свідчить про зростання зацікавленості культурами корінних народів нашої держави у світі та їх включеність до глобальних мистецьких процесів. Впевнені перемоги українських виконавців на міжнародному конкурсі «Євробачення» у 2004, 2016 та 2022 роках, безумовно, є показником успішного розвитку українського естрадно-пісенного мистецтва.

Ключові слова: «Євробачення», українські естрадні виконавці, естетика хіта, стильовий синтез, фольклорна автентика, «Дикі танці», «1944», «Стефанія».

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-31

Номер

Розділ

Музичне мистецтво