ДИДАКТИЧНІ АСПЕКТИ ТЕОРІЙ ПЕРЕКЛАДУ - Кавицька, Тамара (ARS LINGUODIDACTICAE, 2021)
У статті здійснено аналіз теорій перекладу з метою виокремлення дидактичного доробку представників літературної, лінгвістичної, комунікативної та когнітивної теорій. Розглянуто суперечливі погляди представників зазначених теорій на результат та процес перекладу, а також на базові перекладацькі поняття: еквівалентність, одиниця перекладу, трансформація тощо. В результаті критичного аналізу теоретичних джерел та популярних підручників з перекладу, що широко використовувалися в навчальному процесі у середині ХХ – початку ХХІ століття, були виокремлені як дидактичні здобутки, так і недоліки зазначених теорій перекладу. Ключові слова: літературна, лінгвістична, комунікативна, когнітивна теорії перекладу; дидактичні аспекти.