ФОРМУВАННЯ ГРАМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В УЧНІВ 10-11-Х КЛАСІВ В УМОВАХ ПІДГОТОВКИ ДО ЗНО - Шовковий, В’ячеслав; Сапожнікова, Олена (ARS LINGUODIDACTICAE, 2021)
У статті розроблена технологія блочного формування граматичної компетентності учнів 10-11-х класів в умовах підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. Обґрунтовано, що означена технологія орієнтована насамперед на узагальнення, систематизацію та коригування знань учнів, удосконалення навичок та вмінь. Блочну методику складають чотири компоненти – теоретичний, практичний, самостійна робота, підсумковий контроль із кожного блоку, які реалізуються в чотири етапи: презентація теоретичного матеріалу, закріплення теоретичного матеріалу / формування навичок та вмінь, самостійна робота, підсумковий контроль. У процесі апробації емпірично було підтверджено ефективність цієї технології. Ключові слова: блочна технологія навчання, методика навчання української мови, граматична компетентність, підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).