Акти творчості в навчанні усного і писемного мовлення в середній школі: огляд підручника - Любашенко, Олеся; Драгінда, Ольга (ARS LINGUODIDACTICAE, 2024)
Огляд підручника Олесі Любашенко та Ольги Драгінди "Розвиток усного і писемного творчого мовлення учнів" призначено для англомовних читачів, які цікавляться досягненнями у царині формування креативних навичок усного та писемного мовлення в учнів середньої школи в Україні. Підручник задовольняє запити студентів університетів, які готуються викладати українську мову школярам. Авторки пропонують навчальні стратегії, які засновано на інвестиційній теорії творчості. Згідно з цією теорією, творчість передбачає генерування ідей, які відображають успіх інвестування людського капіталу. Це означає, що навіть звичайна думка, відомий факт чи традиційно повторювана інформація завжди мають потенціал для креативної трансформації в мовленні. Все, що потрібно, – це акти креативності, зміни перспективи, оновлення аналітичних інструментів або висловлення того, що спочатку здавалося неможливим. У книжці цю теорію втілено в навчальній стратегії, яка інтегрує креативні акти, техніки, прийоми для створення текстів українською мовою з урахуванням жанрових і стилістичних стандартів, зазначених у навчальній програмі. Зразками мовної творчості слугують англомовні художні тексти в українському перекладі, а також науково-популярні й наукові тексти, що сприяють розвитку важливого різновиду мислення – латерального. Авторки пропонують набір дидактичних прийомів, які можна використовувати в класі. Це дасть змогу вчителямфілологам розробляти цікаві уроки, розвивати власну мовну творчість і надихати її у своїх учнів, розвинути їхнє мовлення в сучасних умовах мультикультурності й багатомовності.