Розвиток латерального мислення в онлайн-навчанні письмового англійського мовлення учнів середньої школи - Бойко, Оксана (ARS LINGUODIDACTICAE, 2025)
Постановка проблеми. Згідно з Законом України "Про освіту" та концепцією "Нова українська школа", всебічний розвиток здобувачів освіти є метою базової загальної середньої освіти. Проте віртуалізація всіх сфер життя вимагає нових підходів до реалізації поставлених цілей. Без розвитку латерального мислення всебічний розвиток учнів стає неможливим. Перед вчителями іноземних мов постає завдання використовувати наявні ресурси так, щоб здобувачі освіти не лише навчилися комунікувати іноземною мовою онлайн, а й розвивали творче мислення. Перспективним рішенням може стати концепція Едварда де Боно та впровадження його методів на уроках англійської мови. Типові програми вивчення іноземних мов визначають онлайн-взаємодію одним із очікуваних результатів навчання, а письмове та онлайн-висловлювання описуються як синонімічні типи мовленнєвої діяльності. Мета статті полягає в огляді методичних ресурсів розвитку латерального мислення учнів середньої школи на уроках письмового онлайн-спілкування англійською мовою. Методологія дослідження. Методи аналізу та синтезу використано для огляду наукової літератури та змісту сучасних автентичних підручників англійської мови для 5-9 класів, придатних для онлайн-навчання. Методи порівняння та опису використано для виявлення особливостей письмових завдань у різних підручниках та представлення можливих застосувань методів Едварда де Боно. Аналіз проведено на основі підручників двох видавництв Pearson, детально представлених у статті. Обидва видавництва пропонують онлайн-платформи для виконання завдань. Результати. Незалежно від обраного посібника, наявні письмові завдання для 5-9 класу сприяють розвитку латерального мислення. Написання текстів різних жанрів дозволяє використовувати різні методи Едварда де Боно: розгляд усіх фактів, вільне письмо, метод малюнків, плюс-мінус-цікаво, погляд інших людей, провокаційна операція, наслідки та продовження, альтернативи, можливості, вибір та шість капелюхів мислення. Виконання проєктів з письмовим завданням надає можливість для комбінування методів де Боно. Використання методів розвитку латерального мислення збільшує час говоріння учнів. Навчальні матеріали, зокрема від видавництва Pirson та Cambridge, сприяють навчанню віртуальної англомовної письмової комунікації завдяки можливості виконання письмових завдань на електронній платформі. Проте будь-яке письмове завдання, виконане в онлайн-форматі, стає письмовою інтернет-комунікацією. У цьому випадку вчитель враховує комунікативний, нормативний, семіотичний, антропологічний та, можливо, ігровий аспекти віртуальної комунікації.