Урок з англійської мови для 10 класу середньої школи (рівень стандарту) з теми "First and second conditionals through comprehensible input" (на основі гіпотези мовного введення Стівена Крашена) - Єрмак, Карина; Стафеєва, Дарина (ARS LINGUODIDACTICAE, 2025)
У публікації наведено план уроку з навчання англійської граматики учнів 10-го класу закладів загальної середньої освіти на основі вхідної гіпотези Стівена Крашена. Запропонований урок зосереджений на розвитку розуміння учнів та практичного використання структур First and Second Conditionals через зрозумілий вхідний матеріал та навчальне середовище з низьким рівнем тривожності. Урок інтегрує кілька етапів: вправи для зниження афективного фільтра; завдання на аудіювання, орієнтовані на зміст; кероване засвоєння цільових структур; експліцитне пояснення граматичних моделей; та комунікативну парну роботу для стимулювання спонтанного мовлення. Завдання надають учням можливості сприймати граматичні структури в змістовних контекстах, порівнювати реальні та гіпотетичні ситуації та впроваджувати умовні речення в мовленнєві вправи. Особливий наголос зроблено на переході від імпліцитного засвоєння до експліцитного знання через керовані та структуровані вправи. Етап комунікативного продукування заохочує учнів створювати власні речення та брати участь у творчих і ситуативних обговореннях. Запропонована методика сприяє природніше засвоєння граматики через зрозумілий вхідний матеріал, тоді як інтерактивні завдання спрямовані на підвищення мотивації, креативності та впевненості учнів у спілкуванні. Структура уроку інтегрує когнітивні, комунікативні та соціальні компетентності, що робить його методично відповідним для сучасних закладів загальної середньої освіти.