Курс з теорії англійської мови: поєднання знань про другу іноземну мову з їх застосуванням у методиці навчання - Квасова, Ольга (ARS LINGUODIDACTICAE, 2025)
Постановка проблеми. Знання теоретичних аспектів мови, що яку опановують студенти, вважається в Україні важливою передумовою якісної підготовки фахівця з іноземних мов. Студенти, які оволодівають англійською мовою, слухають курси теоретичної фонетики та граматики, лексикології та стилістики, які часто тривають протягом семестру. Студентам інших спеціальностей, які вивчають англійську як додаткову спеціалізацію, пропонуються курс "Теорія іноземної мови", де лінгвістичні дисципліни викладаються інтегровано: кожній дисципліні присвячується один модуль. Ця практика є традиційною в українській мовній освіті. Проте досі не вивчено ставлення студентів до такого курсу, бракує інформації про його цінність для майбутнього професійного життя студентів та про труднощі, з якими вони стикаються. Для з'ясування цих питань було проведене дослідження, представлене у статті. Методологія. Учасниками у дослідженні стали 17 студенток четвертого курсу, що навчаються у Київському Національному Університеті імені Тараса Шевченка та здобувають кваліфікації вчителя української мови та літератури, англійської мови у середній школі. Для отримання даних студентам було запропоновано опитувальник, який містив вісім запитань з вибірковою відповіддю та два запитання, що вимагали розгорнутої відповіді (не менше 50 слів). Таким чином, до методів дослідження увійшли кількісний та якісний інструменти. Результати та обговорення. Аналіз виявив цілком позитивне ставлення студенток до змісту курсу, який вони вважали дуже важливим для узагальнення та систематизації теоретичних знань з англійської мови напередодні закінчення бакалаврату. Опитувальник також допоміг з'ясувати, які саме аспекти англійської мови респондентки вважають ключовими для роботи вчителя і як їх можна застосувати на практиці. Розгорнуті відповіді висвітлили вплив теоретичного курсу англійської мови на розвиток студенток як лінгвістів, вчителів та освічених особистостей. Курс дав їм змогу поглибити вже здобуті знання та отримати нові, які спонукали до читання додаткової літератури та пошуку відповідей на питання, що виникли. Студентки збагатили власний словниковий запас, глибше зрозуміли взаємозв'язки між структурними рівнями мови тощо. Усі ці знання, на їхню думку, здатні вплинути на їхню вправність у методиці викладання мови, уміння рефлексувати та впевнено почуватися під час пояснення складних мовних явищ. Висновки. Результати надають цінні висновки для розробників курсу "Теорія англійської мови", оновлення його змісту та вдосконалення викладання. Наголошено на необхідності адаптації курсу до вимог, що ставляться до освіченого вчителя-мовника у наш час.