Оцінювальна грамотність у мовній освіті в контексті досягнень, впливів і перспектив розвитку: Огляд видання Квасова О., Кавицька Т., Осідак В. (ред.). (2025). Трансформація оцінювальної грамотності вчителя мови: досягнення, вплив, перспективи (колективна монографія). ВПЦ "Київський університет". - Кавицька, Тамара (ARS LINGUODIDACTICAE, 2025)
У рецензії розглядається англійськомовна колективна монографія "Transforming Language Teacher Assessment Literacy: Achievements, Impact, Way Forward" (за редакцією О. Квасової та ін.), присвячена 10-річчю Української асоціації з мовного тестування та оцінювання (ВУАМТО). Монографія містить 20 розділів українських науковців та їхніх зарубіжних колег з Великої Британії, Німеччини, Греції та Норвегії, об'єднаних у три частини. Частина I "Розвиток оцінювальної грамотності: від теоретичних до інституційних досягнень" включає розділи Лінди Тейлор (особистий шлях та історія дисципліни), Діни Цагарі (залежність від контексту та стратегії розвитку), Карін Фогт (професійний розвиток вчителів), Ентоні Гріна та Ольги Квасової (дослідження ВУАМТО на основі опитування), В'ячеслава Шовкового та Тетяни Шовкової (співпраця з університетом). Частина II "Переосмислення мовного оцінювання: інтегровані, інклюзивні та контекстно орієнтовані підходи" охоплює нові підходи до оцінювання: медіацію (Керолін Вестбрук), інтегроване оцінювання письма (Тамара Кавицька та Оксана Олійник, Юлія Лавренчук та Тамара Кавицька), прагматичну компетентність (Ольга Квасова), CLIL-оцінювання (Елені Мелетіаду), інклюзивне оцінювання (Іріні-Реніка Папакаммену) та оцінювання в умовах війни (Людмила Гнаповська та Наталія Лямзіна). Частина III "Оцінювання для навчання та фаховий розвиток" зосереджена на практичних питаннях: оцінювання говоріння (Чіхіро Інуї), літературну компетентність і креативність (Вікторія Осідак та Ольга Драгінда, Ольга Дацьків), самооцінювання (Олена Жигадло), портфоліо (Мар'яна Нацюк, Людмила Бабій), взаємооцінювання (Тетяна Король), лінгвістичні знання (Ольга Українська), несвідоме набуття компетентності (Ольга Коломінова та Любов Зеня). У рецензії виділено сильні сторони монографії: наукову обґрунтованість, поєднання світового досвіду з місцевими потребами, практичну цінність, спільну роботу авторів. Особливо цінним є внесок у теорію оцінювання з урахуванням травми та викладання під час війни. Монографія показує, як професійні спільноти на місцях розвивають оцінювальну грамотність з огляду на свій контекст, доводячи, що місцеві умови стають джерелом нових знань, які збагачують світову науку.