МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ СЕРЦЯ У СПОРТСМЕНІВ, ЯКІ СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ В ЦИКЛІЧНИХ ВИДАХ СПОРТУ

Автор(и)

  • В. М. ОСІПОВ

Ключові слова:

спортивне серце, гіпертрофія міокарда, витривалість

Анотація

Розглянуто сучасні уявлення про морфо-функціональні зміни серця у спортсменів, які спеціалізуються в циклічних видах спорту. Основну увагу в роботі акцентовано на основних типах гіпертрофії міокарда, які можуть призвести як до підвищення функціональних можливостей серця так і до його дисфункції зі зниженням витривалості та навіть до смерті спортсмена

Посилання

Безуглая В. В. Перенапряжение сердечно-сосудистой системы у спртсменов: причины, проявления, диагностика, профилактика / В. В. Безуглая // Наука в олимпийском спорте. – 2016. – №1. – С. 33-39.

Эрлих В. В. Спортивное сердце в системном кровообращении исходя из соединительно-тканной концепции у юных представителей циклических видов, развивающих выносливость / В. В. Эрлих, А. П. Исаев, С. А. Кабанов, Т.В.Потапова // Образование, здравоохранение, физическая культура. – № 7, вып. 26. – Доступ: http://vestnik.istis.ru/archive/53-7-issue-26.

Махарова Н. В. Дистрофия миокарда на фоне физического перенапряжения у спортсменов в условиях Крайнего Севера / Н. В. Махарова, И. А. Пинигина, А. А. Захарова // Вестн. спорт. науки. − 2007. − № 2. − С. 12-15.

Осіпов В. М. Теоретичні основи адаптації серцевого м’яза у спортсменів при систематичних м’язових навантаженнях / В. М. Осіпов // Взаємодія духовного і фізичного виховання у формуванні гармонійно розвиненої особистості: зб. ст. за матер. II наук. практ. конф. з міжнар. участю / за ред. В.М.Пристинського, О.І.Федорова. – Слов’янськ, 2015. – С. 436-440.

Селуянов В. Н. Моделирование адаптационных процессов в миокарде у спортсменов / В. Н. Силуянов, В. В. Рыбаков, В. В. Феофилактов // Юбилейный сб. тр. ученых РГАФК, посвящ. 80-летию академии. – М.: РГАФК, 1998. – Т. 3. – С. 163-167.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-03-31

Номер

Розділ

Статті