Дослідження впливу щільності упаковки наповнювачів на сорбційні характеристики та проникність полімерного композиційного покриття - Свідерський, Валентин Анатолійович; Миронюк, Олексій Володимирович (Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2009)
Стаття присвячена встановленню впливу таких факторів як розмір часток, щільність їх упаковки в матриці на сорбційні характеристики композиційного покриття та його проникність по відношенню до парів води. За допомогою ізотерм сорбції композиту, наповнювача і чистого полімеру показано що композиційне покриття характеризується доброю між фазною взаємодією. Дрібнодисперсний наповнювач має більшу питому поверхню ніж крупно дисперсний, що обумовлює більшу паро проникність покриттів на основі останнього. Встановлено, що при збільшенні щільності упаковки часток наповнювача зростає опір покриття проникненню парів води. Використання принципу щільної упаковки часток наповнювача дозволяє зменшити коефіцієнт паропроникності покриття в 2,5 рази