This is an outdated version published on 2023-10-22. Read the most recent version.

Місце хореографічних вправ у фізичному вихованні молодших школярів з порушенями постави

Authors

  • О.В. Смоляр
  • Д.О. Смоляр
  • Є.І. Сисоєва

DOI:

https://doi.org/10.15391/prrht.2019-4(2).03

Keywords:

фізичне виховання, молодші школярі, порушення постави, хореографічні вправи, естетичне виховання.

Abstract

Мета: дослідити можливості корекції порушень постави молодших школярів на основі поєднання хореографічних та танцювальних вправ у процесі фізичного виховання в загальноосвітній школі. Матеріал і методи: у дослідженнях брали участь 48 дітей віці 6–9 років ЗОШ № 5 та   39 дітей того ж віку ЗОШ №  8 м. Слов’янськ.  Було  сформовано  експериментальну  та контрольну групи.  Для підтвердження достовірності ми провели дослідження в студії фітнесу і танцю «The Best» м. Слов’янськ з дітьми того ж віку. які займаються бальними танцями. Результати: Згідно отриманих даних  у ході експерименту в контрольній групі  постава у дітей погіршилась на 7,2 %. У експериментальній групі у школярів постава покращилась на 9,2%. Із обстежених дітей, які займаються бальними танцями порушення постави мають тільки 5,4% дітей. Висновки: Експериментально доведена перспективність застосування в навчальних хореографічних вправ для корекції постави школярів 6-9 років.


References

Голенкова Ю. В. (2014) Вплив засобів ритміки і хореографії на фізичну підготовленість дітей молодшого шкільного віку. Теорія та методика фізичного виховання. № 3. – С. 39–43.

Грошовик І.С. (Ред.).(2014).Навчання та виховання особистості засобами хореографічного мистецтва. Сучасні стратегії розвитку хореографічної освіти: матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю. Умань. ФОП Жовтий О. О.

Дега В. Пороки осанки (1968) Многотомное руководство по ортопедии и травматологии. (Ред.),(Т, 2,с.267–300). М.: Медицина.

Колодницкий Г.А. Кузнецов В.С. (Ред).(2003). Физическая культура. Ритмические упражнения, хореография и игры. М.: Дрофа.

Каськова К.І. (Ред.).(2016).Формування у молодших школярів мотивації до навчання…Навчання і виховання дітей дошкільного і молодшого шкільного віку: актуальні питання теорії і методики : збірник науково-методичних праць. Житомир: ФОП Левковець.

Левенець В. І. (Ред.).(2014).Розвиток дошкільного хореографічного виховання в закладах позашкільної освіти. Сучасні стратегії розвитку хореографічної освіти: матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю. Умань : ФОП Жовтий О. О

Остапенко А.А. (2008) Работа по технологии концентрированного обучения. Педагогическая техника. № 4.с. 8-11.

Рогозіна В.О. (1997).Особливості методики розвитку творчих здібностей молодших школярів. Мистецтво та освіта. № 2. с. 8-10.

Розвиток творчої активності школярів(1991).(Ред.). М. : Педагогіка.

Ротерс Т. Т. (1989). Музыкально-ритмическое воспитание и художественная гимнастика: учеб. пособие для учащихся пед. училищ по спец. № 1910 «Физическая культура» / Ротерс Т. Т. - М. : Просвещение.

Цвєткова Л. Ю. (Ред.). (2007).Методика викладання класичного танцю. Підручник. – 2-е вид. Київ. Альтерпрес.

Шевчук А.С. (Ред.).(2016).Дитяча хореографія: навчально-методичний посібник. Тернопіль. Мандрівець.

Published

2023-10-22

Versions

Issue

Section

Статті