Кореляційний зв’язок показників кісткової звукопровідності та орієнтування у просторі у дітей середнього шкільного віку з вадами зору - Рядова, Ліліана (Актуальні проблеми фізичного виховання різних верств населення, 2020)
Анотація. У статті представлені показники тривалості чутності звуку при кістковій провідності та здатності до орієнтування у просторі дітей середнього шкільного віку з вадами зору. Виявлено, що між зазначеними показниками спостерігається сильний та середній за величиною взаємозв’язок. Ключові слова: вади зору, діти середнього шкільного віку, кісткова провідність звуку, здатність до орієнтування у просторі, слух. Список використаної літератури Воронкова Н. А. Развитие слухового восприятия у детей с нарушением зрения средствами музыки. Педагогика и психология. Проблемы дошкольного, начального, социального и профессионально-педагогического образования на современном этапе: материалы XIII Всероссийской конференция студентов, аспирантов и молодых ученых «Наука и образование», 20–24 апреля 2009 г. Томск: Издательство ТГПУ, 2009. Т. 3. С. 136–138. Дегтерев В. П., Кушнарёва Г. В., Фенькина Р. П. и др. Руководство к практическим занятиям по физиологии: учеб. пособие. Под ред. Г. И. Косицкого, В. А. Полянцева. Москва: Медицина, 1988. 288 с. Косенко Н. О. Розвиток сприйняття музики у слабозорих дітей. Проблеми реабілітації: матеріали науково-практичної конференції. Одеса: Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського, 2013. С. 72–75. Коткова Л. Ю. Использование комплексно-методического подхода в процессе физического воспитания слабовидящих школьников 14–15 лет. Формирование физической культуры и культуры здоровья учащихся в условиях модернизации образования: материалы Всероссийской научно-практической конференции, 12–13 ноября 2008 г. Елабуга, 2008. С. 112–117. Маркова Т. О., Репш Н. В. Сенсорные системы человека : учебное пособие. Уссурийск : ФГАОУ ВПО ДВФУ (Школа педагогики), 2013. Ч. 1. 36 с. Рядова Л., Шестерова Л. Дослідження рівня розвитку координаційних здібностей дітей середнього шкільного віку з вадами зору. Молода спортивна наука України : зб. наук. праць з галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини. Львів : ЛДУФК, 2014. Вип. 18. Т. 3. С. 177–181. Рядова Л. Дослідження показників функціонального стану слухової сенсорної системи школярів середніх класів з вадами зору. Молода спортивна наука України : зб. наук. праць з галузі фізичного виховання і спорту. Львів : ЛДУФК, 2016. Вип. 20. Кн. 2. Т. 3, 4. С. 53–57. Рядова Л. О., Шестерова Л. Є. Вікова динаміка показників тривалості чутності звуку при кістковій провідності у дітей середнього шкільного віку з вадами зору. Актуальні проблеми фізичного виховання різних верств населення : матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції, 22 травня 2017 р. [Електронний ресурс]. Харків: ХДАФК, 2017. С. 131–136. URL: http://hdafk.kharkov.ua/ua/naukova-robota/naukovo-teoretichni-vidannya/ aktualni-problemi-fizichnogo-vikhovannya-riznikh-verstv-naselennyа. Тинькова Е. Л., Козловская Г. Ю. Анатомо-физиологические и нейропсихологические основы обучения и воспитания детей с нарушениями зрения : учебное пособие. Ставрополь: Изд-во СГПИ, 2009. 137 с. Федосеева М. В. Методика организации игры как средства развития личности слабовидящего ребёнка. Проблеми реабілітації : матеріали науково-практичної конференції. Одеса: Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського, 2013. С. 192–197. Філімонов В. І. Фізіологія людини: підручник. Київ: ВСВ «Медицина», 2010. 776 с. Цюпак Т., Тучак А. Поліпшення фізичної підготовленості та координаційних здібностей у підлітків із вадами зору. Уклад. А. В. Цьось, В. П. Романюк. Молодіжний науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Серія: Фізичне виховання і спорт. Луцьк: Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2009. № 4. С. 69–72. Шипицына Л. М., Вартанян И. А. Анатомия, физиология и патология органов слуха, речи и зрения: учебник для студ. высш. пед. учеб. заведений. Москва: Издательский центр «Академия», 2008. 432 с. Шошина И. И., Гершкорон Ф. А., Инжеваткин Е. В. Физиология: конспект лекций [Электронный ресурс]. Красноярск: ИПК СФУ, 2008. 351 с.