Кросфіт у фізичному вихованні закладів освіти - Жук, Вячеслав (Актуальні проблеми фізичного виховання різних верств населення, 2024)
У статті представлено огляд наукових досліджень, присвячених впровадженню кросфіту (CrossFit, CrossFit Teens) у фізичне виховання закладів освіти. Мета роботи – проаналізувати та систематизувати результати існуючих наукових досліджень, що стосуються впровадження кросфіту у фізичне виховання закладів освіти та його впливу на стан здоров’я та фізичну підготовленість осіб різного віку. Методи дослідження включали аналіз та систематизацію публікацій українських і закордонних авторів, що охоплюють період 2014–2024 рр. Результати свідчать що програми кросфіту, побудовані на високоінтенсивних функціональних рухах, можуть суттєво покращити рівень розвитку фізичних якостей (сила, витривалість, гнучкість, спритність та швидкісних і швидкісно-силових здібностей), поліпшення роботи серцево-судинної і дихальної систем, а також позитивний вплив на мотивацію та психоемоційний комфорт осіб різного віку. Завдяки універсальності й варіативності вправ кросфіт – методика адаптується до різних рівнів фізичної підготовленості та вікових особливостей, що робить її перспективним напрямом модернізації фізичного виховання. Застосування кросфіту здатне запобігати малорухливому способу життя та сприяти формуванню здорового способу життя. Подальші дослідження мають бути спрямовані на визначення оптимальних параметрів навантаження й довгострокових ефектів кросфіту для підлітків різних соціальних та вікових груп. Особливий акцент слід зробити на прогалинах у впровадженні кросфіту у заклади фахової передвищої освіти, де наявні наукові дані щодо її ефективності є обмеженими.