Особливості тренувального процесу у софтболі - Кулик, Ніна; Гуліна , Анна (Актуальні проблеми фізичного виховання різних верств населення, 2025)
В статті теоретично представлені особливості тренувального процесу у софтболі та його особливості. Мета дослідження – проаналізувати особливості тренувального процесу у софтболі. Матеріал і методи. дослідження проводилося на базі Комплексної дитячо-спортивної школи «Україна» імені Олександра Кулика м. Суми. Для реалізації мети були використанні наступні методи дослідження: теоретичний аналіз літературних джерел та узагальнення досвіду передової педагогічної практики; аналіз документальних матеріалів та педагогічне спостереження. Результати. Доведено, що спортивна підготовка – це цілеспрямований багаторічний процес розвитку фізичних, технічних, тактичних і психологічних якостей спортсменів, спрямований на досягнення високих результатів у змаганнях. Встановлено, що особливості тренувального процесу софтболістів спрямовані на удосконалення загальної фізичної підготовки спортсменів, покращення загального стану здоров’я за допомогою загальнорозвивальних фізичних вправ; готовність до навантаження закладає основу для спеціальних вправ і тренувань у софтболі; зниження ризику травм за допомогою зміцнення м’язів, зв’язок і суглобів. Складові технічної підготовки у софтболі: основні елементи гри (кидки, удари, ловля), які є базовими елементами для успішної командної взаємодії. Висновки. Підготовка софтболіста має свої різноманітність, а саме фізична підготовка гравця складається із силової підготовки, кардіо-тренування, гнучкості і мобільності гравця. Технічна підготовка – ловля та передача м’яча, удар по м’ячу, пітчинг. Тактична підготовка – розташування на полі, командна тактика, планування під час гри. Психологічна підготовка – мотивація і концентрація, командна взаємодія.