Порівняльний аналіз ефективності виступу спортсменів-ветеранів у змаганнях зі спортивного скелелазіння - Котченко [Yuriy Kotchenko] Юрій Васильович (Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, 2013)
<!–[if gte mso 9]> <![endif]–> Розглянуто проблему вікового розподілу спортсменів-ветеранів по групах на змаганнях зі спортивного скелелазіння. У дослідженні використано результати тестових змагань з розподілом учасників по п’яти вікових групах. Запропоновано нову методику визначення ефективності виступу спортсменів залежно від суми набраних на змаганнях балів. На підставі індивідуального ступеня ефективності розраховано середні значення цього показника по п’яти вікових групах. Це дозволило встановити, що дві вікові групи у чоловіків і одна у жінок показали результати краще, ніж більш молоді групи, на 0,5 – 3,4 %. Крім цього, аналіз отриманих результатів дозволив визначити порогові значення переведення в наступну вікову категорію та встановити оптимальний віковий діапазон для кожної з груп. <!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–><!–[if gte mso 10]> <![endif]–>