ВПЛИВ РІЗНИХ ЗА ТРИВАЛІСТЮ ДИНАМІЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ НА ЗМІНИ АКТИВНОСТІ ІЗОФЕРМЕНТІВ ЛАКТАТДЕГІДРОГЕНАЗИ В КЛІТИНАХ МІЖХРЕБЦЕВОГО ДИСКА - Сак, Андрій; Антіпова, Раїса (Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, 2020)
Мета: визначити вплив тривалих динамічних навантажень на зміни активності ізоферментів лактатдегідрогеназі (ЛДГ) в клітинах міжхребцевих дисків у віковому аспекті. Матеріали та методи: дослідження виконано на самцях щурів лінії Вістар трьох вікових груп: 1, 3 та 12-місяців. Всього в дослідах спостерігалися 90 тварин дослідної серії та 90 тварин контрольної серії. Динамічні навантаження створювалися бігом в горизонтальному тредбані. За допомогою гістохімічних методів проведено аналіз змін активності ізоферментів лактатдегідрогенази у клітинах міжхребцевих дисків щурів лінії Вістар після 20- та 90-добового експериментального бігу. Результати: експериментально встановлено, що зміни активності ізоферментів лактатдегідрогенази залежать від віку тварин та тривалості динамічних навантажень. Відзначено зниження у клітинах міжхребцевого диска активності ЛДГ-1 та ЛДГ-2 ізоферментів, але підвищення активності ЛДГ-3та ЛДГ-4 ізоферментів. Висновки: виявлені вікові особливості зміни активності ферментів пропонується використовувати як гістохімічний тест для об’єктивної оцінки ступеня руйнівної дії тривалого бігу на волокнистий хрящ міжхребцевого диска.