ДИФЕРЕНЦІЮВАННЯ НАВАНТАЖЕНЬ В БАЗОВОМУ МЕЗОЦИКЛІ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ У ЮНИХ ГИРЬОВОЧОК 14-15 РОКІВ З УРАХУВАННЯМ ФАЗ СПЕЦИФІЧНОГО БІОЛОГІЧНОГО ЦИКЛУ - Канунова, Людмила; Півень, Олександр; Плотніков, Євгеній (Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, 2020)
Мета: визначити ефективність використання комплексів вправ силової спрямованості в базовому мезоциклі зі спеціальної фізичної підготовленості юних гирьовичок 14-15 років з урахуванням фази оваріально-менструального циклу. Матеріал і методи: відповідно до методологічного підходу у вирішенні проблеми і поставлених завдань програма дослідження включала комплекс методів: аналіз науково-методичної літератури, визначення спеціальної фізичної підготовленості за допомогою педагогічного тестування юних гирьовичок, педагогічне спостереження за тренувальним процесом та методи математичної статистики. Результати: представлено сучасні підходи щодо особливостей побудови тренувального процесу юних гирьовичок 14-15 років; надано детальну структуру побудови базового мезоциклу зі спеціальною фізичною підготовленістю з урахуванням диференціювання навантаження спеціальних комплексів силової спрямованості в різні фази оваріально-менструального циклу. У експерименті брали участь контрольна та експериментальна група, у яких використовувалися різні підходи до планування тренувального процесу та особливістю яких є те, що в експериментальній групі використовувалися спеціальні комплекси силової підготовленості, враховуючи працездатність в різних фазах оваріально-менструального циклу. Висновки: впровадження методики тренувального процесу юних гирьовичок 14-15 років в базовому мезоциклі річного макроциклу з урахуванням фаз оваріально-менструального циклу сприяло достовірному підвищенню показників загальних та спеціально-допоміжних вправ у експериментальній групі по відношенню до контрольної в ривку гирі 8 кг за 10 хв (t=2,15; р<0,05); у вправі присідання з гирею 24 кг на плечах на 10,2 разів (t=2,28; р<0,05) та становій тязі – на 6,7 разів (t=2,25; р<0,05).