Determination of the correlation dependence of mastering the basic elements of rhythmic gymnastics on the use of the classical exercise by girls 5-6 years old - Riabchenko, Olga; Aliiva , Elmira Elkhan kyzy (Slobozhanskyi Herald of Science and Sport, 2022)
Мета: встановити кореляційний взаємозв’язок базових елементів художньої гімнастики та спеціальних вправ класичного екзерсису. Матеріал і методи: дослідження проводилося на базі КЗ "КДЮСШ №1 ХМР" серед дівчаток 5-6 років, які займаються художньою гімнастикою. В експерименті брали участь 60 юних спортсменок. Для встановлювання кореляційної залежності було залучено 3 хореографа і 4 тренера з художньої гімнастики. В зв’язку з тим, що дослідження проводилося в групах початкової підготовки другого року навчання, була застосована 10-ти бальна шкала оцінки. На початку дослідження визначався вплив класичного екзерсису на засвоєння базових елементів художньої гімнастики. Наприкінці – встановлювалася кореляція між елементами художньої гімнастики та спеціальними вправами класичного екзерсису. Результати: в процесі застосування спеціальних вправ класичного екзерсису (фр. exercice – "вправа"), тобто вивчення елементарних базових рухів біля станку – підвищився рівень виконання базових елементів художньої гімнастики, таких як: стрибок «козак» (t=2,12; p<0,05), рівновага «вперед» (t=3,57; p<0,001), рівновага «атитюд» (t=2,68; p<0,01), поворот «пасе» (t=2,21; p<0,05), «колесо» (t=1,72; p>0,05). Висновки: у результаті досліджень визначено кореляційний взаємозв’язок базових елементів художньої гімнастики зі спеціальними вправами класичного екзерсису. Ключові слова: художня гімнастика, базові елементи, класичний екзерсис, кореляція.