https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/issue/feed Обладнання та технології харчових виробництв 2014-02-28T02:17:48+02:00 Слащева А.В. obladnannya@donnuet.edu.ua Open Journal Systems <strong>Проблематика збірника:</strong> розробка та дослідження харчового й торговельно-технологічного устаткування, створення нових технологій виробництва продуктів харчування https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22281 ОЦІНКА ТЕХНІЧНОГО РІВНЯ ТА ЯКОСТІ МАШИН ДЛЯ НАРІЗАННЯ ГАСТРОНОМІЇ 2014-02-27T23:57:51+02:00 І. М. Заплетніков info@donduet.edu.ua А. К. Пільненко info@donduet.edu.ua В. Г. Топольник info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати оцінки одиничних і комплексних показників якості машин для нарізання гастрономічних продуктів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22282 СТВОРЕННЯ КОРПУСУ ДЛЯ КОЕКСТРУЗІЙНИХ ПРОДУКТІВ ПІДВИЩЕНОЇ ХАРЧОВОЇ ЦІННОСТІ ШЛЯХОМ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ 2014-02-28T00:04:12+02:00 О. В. Запотоцька info@nuft.edu.ua В. М. Ковбаса info@nuft.edu.ua О. Л. Сєдих info@nuft.edu.ua С. В. Маковецька info@nuft.edu.ua <p><em>У статті досліджено можливість створення шляхом рецептурного програмування корпусу для коекструзійних продуктів з урахуванням технологічних властивостей сировини. Наведено органолептичні та фізико-хімічні показники отриманих продуктів.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22283 МОДЕЛЮВАННЯ ГІДРОДИНАМІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ СТРУМЕНЯ ЗА УМОВИ ПАДІННЯ ЙОГО НА ДНО БАНКИ 2014-02-28T00:09:10+02:00 С. В. Кюрчев office@tsaa.org.ua І. М. Змєєва office@tsaa.org.ua <p><em>У статті побудовано математичну модель процесу розливання харчової рідини в скляну тару та проаналізовано гідродинамічну поведінку струменя за допомогою числового моделювання на основі програмного комплексу ANSYS. </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22284 ІНФОРМАЦІЙНА ПІДТРИМКА ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ РЕЦЕПТУРИ КОРПУСУ ДЛЯ КОЕКСТРУЗІЙНИХ ПРОДУКТІВ ШЛЯХОМ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ З ДОДАВАННЯМ КВАСОЛІ АБО ЧЕЧЕВИЦІ 2014-02-28T00:15:06+02:00 С. В. Маковецька info@nuft.edu.ua О. Л. Сєдих info@nuft.edu.ua О. В. Запотоцька info@nuft.edu.ua В. М. Ковбаса info@nuft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті досліджено оптимальне використання рецептурних композицій корпусу для коекструзійних продуктів з підвищеним вмістом білка з використанням квасолі або чечевиці. За допомогою MS Excel розроблено рецептурні композиції з урахуванням технологічних особливостей процесу виробництва та вимог нутриціології до продуктів харчування.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22285 МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЗАЛЕЖНОСТІ РЕОЛОГІЧНОГО ПОКАЗНИКА ПЛАВЛЕНИХ СИРНИХ ПРОДУКТІВ ВІД КІЛЬКОСТІ ТА СПІВВІДНОШЕННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ ДОБАВОК, ЩО ДОДАВАЛИ 2014-02-28T00:19:54+02:00 Н. О. Машта info@rissksu.rivne.com <p><em>У статті подано основні етапи планування експерименту щодо встанов­лення математичної моделі залежності граничного напруження зсуву плавлених сирних продуктів від кількості та співвідношення нетрадиційних добавок, що додавали. </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22286 РЕЗУЛЬТАТИ КОМП'ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЗМІШУВАННЯ РІДКИХ КОМПОНЕНТІВ У СТРУМИННОМУ ЗМІШУВАЧІ 2014-02-28T00:25:41+02:00 К. О. Самойчук office@tsaa.org.ua О. В. Полудненко office@tsaa.org.ua <p><em>У статті наведено результати аналізу пристроїв для перемішування <br /> рідких компонентів, подано результати комп'ютерного моделювання процесу змішування рідких компонентів у струминному змішувачі. </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22287 МОДЕЛЮВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ 2014-02-28T00:31:59+02:00 Л. М. Тележенко postmaster@onaft.edu.ua Н. А. Кушнір postmaster@onaft.edu.ua М. Н. Тодорова postmaster@onaft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено</span><span lang="UK"> фізіологічно повноцінне харчування людей, яке є різноманітним і збалансованим за всіма компонентами, для забезпечення фізичного здоров'я й активної трудової діяльності. Наведено короткий огляд принципів раціонального харчування.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22288 ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО СПІВВІДНОШЕННЯ КОМПОНЕНТІВ МОЛОЧНО-РОСЛИННОГО ДЕСЕРТУ МЕТОДОМ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ 2014-02-28T00:37:55+02:00 Л. М. Тележенко postmaster@onaft.edu.ua О. В. Золовська postmaster@onaft.edu.ua Я. А. Голінська postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті наведено дані математичного моделювання рецептурного складу молочно-рослинного десерту й отримано математичну модель, яка описує раціональне співвідношення компонентів для покращення збитості десерту.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22273 ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ ХОЛОДИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ СВІЖИХ КУЛЬТИВОВАНИХ ГРИБІВ 2014-02-27T23:22:39+02:00 Н. О. Аксьонова info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті розглянуто питання оптимізації технології холодильного зберігання свіжих культивованих шампіньйонів у різних видах упаковок. Визначено, що з 18 варіантів упаковок найбільш прийнятні 3, у тому числі й такі, що біорозкладаються.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22274 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ПРИПРАЦЮВАННЯ ДЕТАЛЕЙ КОМПРЕСОРІВ ХЛАДОНОВИХ ХОЛОДИЛЬНИХ МАШИН ПІСЛЯ РЕМОНТУ 2014-02-27T22:22:00+02:00 В. П. Датьков info@donduet.edu.ua Л. М. Антропова info@donduet.edu.ua А. Д. Гладка info@donduet.edu.ua П. І. Шевченко info@donduet.edu.ua Г. С. Коновал info@donduet.edu.ua <p><em>У статті наведено результати досліджень щодо визначення ефектив­нос­ті добавок високомолекулярного з'єднання – поліізобутилену – до мастила для прискореного припрацювання деталей компресорів. Для практичного застосування рекомендується використовувати 0,5...1,0% розчин поліізобутилену для компресорів герметичних холодильних агрегатів та 1,0...2% розчин для сальникових компресорів.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22275 АЛГОРИТМ САМОНАЛАШТУВАННЯ РЕГУЛЯТОРА В САУ ПРОЦЕСОМ ГРАНУЛЮВАННЯ КОМБІКОРМІВ 2014-02-27T22:27:29+02:00 О. М. Жигайло postmaster@onaft.edu.ua В. А. Хобін postmaster@onaft.edu.ua <p><em>Для об'єктів технологічного типу використовується розширений метод типової статистичної ідентифікації. Розроблена за його допомогою процедура поетапної ідентифікації об'єкта управління в замкненому контурі склала основу для розв’язання задачі адаптації (самоналаштування регулятора) у сис­темах управління процесом гранулювання комбікормів.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22079 ДОСЛІДЖЕННЯ СФЕРИФІКАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ПЕРСПЕКТИВНОГО НАПРЯМКУ РОЗВИТКУ МОЛЕКУЛЯРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА 2014-02-26T01:09:55+02:00 О. В. Арпуль info@nuft.edu.ua Т. А. Сильчук info@nuft.edu.ua О. О. Дудкіна info@nuft.edu.ua <p><em>У статті представлено результати практичних досліджень техніки сферифікації як методу молекулярних технологій, що дозволяє охарактеризувати основні переваги цього напрямку розвитку молекулярних технологій продукції ресторанного господарства.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22080 ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ДЖЕМІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ОСНОВІ ЕКСТРАКТУ СТЕВІЇ 2014-02-26T17:46:19+02:00 Я. О. Бачинська htei.knteu@gmail.com О. А. Степанова htei.knteu@gmail.com <em><span lang="UK">У статті розглянуто шляхи підвищення біологічної цінності, можливі шляхи вдосконалення технології виробництва за рахунок використання екстракту стевії, яка дозволяє знизити енергетичну цінність, збагатити джеми вітамінами та мінеральними речовинами, а також розширити асортимент продуктів функціонального призначення.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22081 КОМПЛЕКСНЕ ПЕРЕРОБЛЕННЯ БУЛЬБ ТОПІНАМБУРА 2014-02-26T17:47:42+02:00 І. Р. Біленька postmaster@onaft.edu.ua Н. А. Буланша postmaster@onaft.edu.ua <p><em>Розглянуто можливість комплексного перероблення бульб топінамбура. Встановлено, що застосування НВЧ-оброблення цілих бульб дозволить не здійс­нювати очищення сировини і тим самим зменшити кількість відходів у виробництві.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22083 НАУКОВІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ СЕЛЕНОДЕФІЦИТУ В УКРАЇНІ 2014-02-26T17:49:12+02:00 М. П. Головко hdatoh@kharkov.com Т. М. Головко hdatoh@kharkov.com В. Г. Применко hdatoh@kharkov.com <p><em>У статті наведено аналіз наявної інформації щодо обґрунтування селенодефіциту в Україні, розкрито наукові і практичні аспекти та передумови вирішення проблеми.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22084 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ РІЗАННЯ ЗАМОРОЖЕНОГО М’ЯСНОГО ФАРШУ ВИСОКОШВИДКІСНИМ СТРУМЕНЕМ ВОДИ 2014-02-26T17:51:07+02:00 О. В. Гордієнко info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті обґрунтовано необхідність подальшого дослідження процесу водорізання харчових продуктів, що використовуються</span></em><span lang="UK"> <em>в переробній і харчовій промисловостях. Розпочато вивчення</em><strong> </strong><em>процесу різання замороженого м’ясного фаршу високошвидкісним струменем води. У результаті експериментальних досліджень, що проводились, встановлено деякі попередні закономірності цього процесу.</em></span> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22085 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ТЕПЛОМАСООБМІНУ В ШАРІ РУХОМОЇ НАСАДКИ ОСУШУВАЛЬНОГО КОНТУРУ СОНЯЧНИХ СИСТЕМ 2014-02-26T17:52:10+02:00 В. П. Данько info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати експериментальних досліджень процесів тепломасообміну в абсорбційних апаратах систем сонячного теплохолодопостачання. Розроблено інженерні рекомендації щодо режимних і конструктивних параметрів абсорбційних тепломасообмінних апаратів із рухомою насадкою.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22086 ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ СОУСІВ ЕМУЛЬСІЙНИХ ІЗ ВОДОРОСТЕВИМИ ДОБАВКАМИ 2014-02-26T02:21:04+02:00 Г. В. Дейниченко hdatoh@kharkov.com А. Д. Войцицька hdatoh@kharkov.com Т. О. Колісниченко informzapyt@dnu.dp.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати дослідження мікробіологічних показників соусів емульсійних, збагачених йодовміщувальними водоростевими добавками. Наведено переваги використання водоростевих добавок у фізіологічному та технологічному розумінні.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22087 ДОСЛІДЖЕННЯ ДИСПЕРСНОСТІ ПОВІТРЯНОЇ ФАЗИ НОВИХ ВИДІВ М'ЯКОГО МОРОЗИВА 2014-02-26T02:27:48+02:00 Г. В. Дейниченко hdatoh@kharkov.com І. В. Золотухіна hdatoh@kharkov.com І. М. Беляєва hdatoh@kharkov.com <em><span lang="UK">У статті доведено необхідність встановлення дисперсності повітряної фази напівфабрикатів для м'якого морозива на основі сироватки з додаванням фруктово-овочевих пюре. Визначено раціональні режими проведення процесу фризерування для нового морозива.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22088 ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ОБРОБЛЕННЯ ПІД ЧАС ОТРИМАННЯ ВОДНО-ЖИРОВИХ ЕМУЛЬСІЙ 2014-02-26T02:35:11+02:00 Г. В. Дейниченко hdatoh@kharkov.com Г. М. Постнов hdatoh@kharkov.com В. М. Червоний hdatoh@kharkov.com <em><span lang="UK">У статті розглянуто проблему визначення раціональної тривалості <br /> ультразвукового оброблеянн водно-жирових сумішей у контексті особливості впливу ультразвуку на систему «вода-жир» із метою визначення ефективних параметрів процесу отримання емульсій.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22089 ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ БОРОШНА КРУП’ЯНИХ КУЛЬТУР У ТЕХНОЛОГІЇ БЕЗГЛЮТЕНОВОГО ХЛІБА 2014-02-26T02:41:58+02:00 В. І. Дробот info@nuft.edu.ua А. М. Грищенко info@nuft.edu.ua <p><em>У статті розглянуто проблему виробництва безглютенових хлібобулочних виробів для хворих на целіакію. Наведено результати досліджень впливу борошна різних круп’яних культур на структурно-механічні властивості безглютенового тіста.<strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22090 ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ ПРОДУКТІВ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ ТА ЇЇ КІЛЬКІСНА ОЦІНКА 2014-02-26T02:52:11+02:00 В. В. Євлаш hdatoh@kharkov.com Н. О. Отрошко hdatoh@kharkov.com В. О. Акмен hdatoh@kharkov.com <em><span lang="UK">Запропоновано вдосконалення методики кулонометричного титрування електрогенерованим бромом для визначення загальної антиоксидантної актив­ності харчових продуктів рослинного походження з метою зниження вартості аналізу і розширення переліку об’єктів, що підлягають дослідженню, та введено новий товарознавчий показник якості для кількісного вираження їхніх антиоксидантних властивостей – «Одиниця аскорбінової кислоти».</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22091 ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО ТА ЖИРНО-КИСЛОТНОГО СКЛАДУ СМЕТАННО-РОСЛИННИХ СОУСІВ 2014-02-26T03:01:06+02:00 О. М. Жукевич knteu@knteu.kiev.ua Г. Б. Рудавська knteu@knteu.kiev.ua <em><span lang="UK">Досліджено фізико-хімічні показники, амінокислотний та жирно-кис­лот­ний склад сметанно-рослинних соусів, можливі зміни цих показників під час термічної обробки продукції. Обґрунтовано доцільність комбінування молочної та рослинної сировини для підвищення біологічної цінності продукту.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22092 ЗАСТОСУВАННЯ ПЕКТИНОВМІСНОЇ ОВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА КОМБІНОВАНИХ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ 2014-02-26T03:10:08+02:00 У. С. Йовбак info@nuft.edu.ua О. М. Кирпіченкова info@nuft.edu.ua В. І. Оболкіна info@nuft.edu.ua І. О. Крапивницька info@nuft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень впливу гідролізованого морквяного пюре з підвищеним вмістом низькоетерифікованого пектину та додаткових структуроутворювачів на формування структури напівфабрикатів для комбінованого бісквітного печива з желейною начинкою та пряникових ви­робів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22093 ЗАСТОСУВАННЯ ПЕКТИНОВМІСНОЇ ОВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА КОМБІНОВАНИХ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ 2014-02-26T03:10:23+02:00 У. С. Йовбак info@nuft.edu.ua О. М. Кирпіченкова info@nuft.edu.ua В. І. Оболкіна info@nuft.edu.ua І. О. Крапивницька info@nuft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень впливу гідролізованого морквяного пюре з підвищеним вмістом низькоетерифікованого пектину та додаткових структуроутворювачів на формування структури напівфабрикатів для комбінованого бісквітного печива з желейною начинкою та пряникових ви­робів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22094 ВИКОРИСТАННЯ ВТОРИННИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ ПІД ЧАС РОЗРОБКИ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ 2014-02-26T03:20:21+02:00 Т. В. Калиновська info@nuft.edu.ua І. О. Крапивницька info@nuft.edu.ua В. І. Оболкіна info@nuft.edu.ua С. Г. Кияниця info@nuft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті досліджено хімічний і біохімічний склад вичавок винограду тех­нічних сортів. Наведено результати досліджень з визначення кількісного складу фенольних і пектинових речовин у вичавках винограду. Визначено можливість використання продуктів переробки винограду у виробництві кондитерських виробів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22095 РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ М'ЯСО-РОСЛИННИХ СІЧЕНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ПІДВИЩЕНОЇ ХАРЧОВОЇ ЦІННОСТІ З ЙОДОВМІСНИМИ ДОБАВКАМИ 2014-02-26T03:27:27+02:00 Т. О. Колісниченко informzapyt@dnu.dp.ua М. В. Чабаненко informzapyt@dnu.dp.ua <em><span lang="UK">У статті подано розробку технології та результати органолептичних досліджень м'ясо-рослинних січених напівфабрикатів підвищеної харчової цінності. Розглянуто переваги використання йодовмісних добавок.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22097 ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ ІЗОЛЯТУ З РІПАКОВОГО ШРОТУ ЯК ПЕРЕДУМОВА ЗАСТОСУВАННЯ ЙОГО У ВИРОБНИЦТВІ КОВБАСНИХ ВИРОБІВ 2014-02-26T03:34:55+02:00 І. В. Коняк main@chtei-knteu.cv.ua <em><span lang="UK">У статті наведено методики та результати досліджень фізико-хіміч­них і функціональних властивостей білкового ізоляту ріпакового шроту. Проаналізовано ці показники та обґрунтовано можливості подальшого використання білкового ізоляту у виробництві ковбасних виробів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22098 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ПРОРОЩУВАННЯ БОБІВ НУТУ У ЖИВИЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩАХ 2014-02-26T03:43:17+02:00 Г. Ф. Коршунова info@donduet.edu.ua Р. І. Саєнко info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень з пророщення бобів нуту у різних живильних середовищах. Було розглянуто вплив різних живильних середовищ на зміни комплексу біологічно активних речовин, на зміну маси бобів, на швидкість пророщення паростків.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22099 ДОСЛІДЖЕННЯ ФРАКЦІЙНОГО БІЛКОВОГО СКЛАДУ МОДЕЛЬНИХ РОЗЧИНІВ СКЛАДОВИХ РЕЧОВИН ПРОДУКТУ СТРУКТУРОВАНОГО 2014-02-26T03:52:37+02:00 Т. О. Кузнецова hdatoh@kharkov.com М. Ф. Перцевой hdatoh@kharkov.com П. В. Гурський info@khntusg.com.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень фракційного білкового складу модельних розчинів речовин, що входять до складу нового продукту структурованого на основі сиру кисломолочного нежирного замороженого з використанням концентрату ядра соняшникового насіння.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22100 ВИКОРИСТАННЯ НВЧ-ВИПРОМІНЮВАННЯ У ТЕХНОЛОГІЯХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ 2014-02-26T03:58:52+02:00 Н. М. Кухтіна htei.knteu@gmail.com <em><span lang="UK">У статті проаналізовано можливості застосування НВЧ-випромінюван­ня в процесах переробки</span><span lang="UK"> сільськогосподарської сировини та виробництва харчових продуктів. Визначено переваги використання НВЧ-технологій у цих галузях і напрямки подальшого розвитку.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22101 ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН У НЕТРАДИЦІЙНИХ ПРИРОДНИХ ДОБАВКАХ З АНТИРАДИКАЛЬНОЮ ДІЄЮ ДЛЯ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ 2014-02-26T04:07:58+02:00 Т. М. Лозова academy@lac.lviv.ua <p><em>У статті наведено результати дослідження вмісту біологічно активних сполук з антирадикальною дією в природних рослинних добавках, які використовуються у виробництві борошняних кондитерських виробів.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22102 ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПОМІРНИХ ТЕМПЕРАТУР НА ЗМІНУ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГІДРОБІОНТІВ ПІД ЧАС ВИГОТОВЛЕННЯ КУЛІНАРНИХ ВИРОБІВ 2014-02-26T04:17:41+02:00 Т. А. Манолі postmaster@onaft.edu.ua С. А. Памбук postmaster@onaft.edu.ua Т. І. Нікітчіна postmaster@onaft.edu.ua А. О. Крецу postmaster@onaft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено дослідження впливу теплової обробки за помірних тем­ператур на вміст азоту летких основ та величину буферної ємності гід­ро­біонтів. Встановлено температурний режим, за якого зміни сировини прохо­дять найбільш інтенсивно, що дозволяє підібрати параметри попередньої теп­лової обробки в технології кулінарних виробів із гідробіонтів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22226 ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ ПОСТФЕРМЕНТАТИВНОЙ МАЦЕРАЦИИ НА ОРГАНОЛЕПТИЧЕСКИЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ ВИН ИЗ СОРТОВ ВИНОГРАДА КАБЕРНЕ-СОВИНЬОН И МЕЛЬНИК 2014-02-26T17:32:04+02:00 П. Митев postmaster@onaft.edu.ua Н. Стоянов postmaster@onaft.edu.ua Я. Чобанов postmaster@onaft.edu.ua И. Мельник postmaster@onaft.edu.ua <em><span lang="UK">В статье приведены результаты исследований органолептических показателей красных столовых вин из сортов винограда Каберне-Совиньон и Мельник-55, полученных с помощью постферментативной мацерации и без нее. Рас­смотрены преимущества использования этого метода при получении высококачественных, полных вин с большим потенциалом старения. Проведена дегус­тация полученных вин с оцениванием интенсивности их цвета и аромата, а также вкусовых характеристик.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22227 ПРОФІЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕНСОРНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРОБІЙНОЇ ІКРИ 2014-02-26T18:05:36+02:00 В. О. Назаренко uo@uccu.org.ua А. П. Кайнаш uo@uccu.org.ua О. О. Горячова uo@uccu.org.ua <em><span lang="UK">Наведено результати досліджень сенсорних характеристик ікри пробійної солоної вітчизняного та закордонного виробництва з застосуванням про­фільного методу. Показано доцільність його використання для виявлення складових органолептичних властивостей ікряних товарів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22229 ВПЛИВ ДЕЯКИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА РІЗНОТОВЩИННІСТЬ ПОЛІМЕРНОЇ ПЛІВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ 2014-02-26T18:16:54+02:00 І. М. Ощипок academy@lac.lviv.ua В. І. Ярошевич academy@lac.lviv.ua Н. В. Кринська admin@vetuniver.lviv.ua <p><em>У статті наведено результати досліджень впливу властивостей сирови­ни на параметри, режими оброблення і формування плівок та оболонок для хар­чових продуктів і виробів. Наведено залежності для визначення їх різнотовщинності за різних технологічних факторів виробництва.<strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22232 ПРОЕКТУВАННЯ БІЛКОВО-РОСЛИННИХ ПАСТ ІЗ ПІДВИЩЕНИМ УМІСТОМ ЙОДУ 2014-02-26T18:35:57+02:00 М. І. Пересічний knteu@knteu.kiev.ua Д. В. Федорова knteu@knteu.kiev.ua К. В. Паламарек knteu@knteu.kiev.ua <p><em>Науково обґрунтовано доцільність комплексного використання білкової і рослинної сировини з метою створення структурованого продукту з підвищеним умістом йоду. Розроблено інгредієнтний склад білково-рослинних паст із підвищеним умістом йоду, ураховуючи метаболічні фактори підвищення його біозасвоюваності в організмі людини.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22233 ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУШЕНОГО М’ЯСА ТА ПОРОШКІВ З М’ЯСА ПІД ЧАС ЗБЕРІГАННЯ В РІЗНОМУ ПАКУВАННІ 2014-02-26T18:49:33+02:00 М. І. Погожих hdatoh@kharkov.com В. В. Євлаш hdatoh@kharkov.com О. В. Нєміріч info@nuft.edu.ua А. В. Гавриш info@nuft.edu.ua А. Є. Максименко nich@lnau.lg.ua <p><em>Досліджено функціональні числа, органолептичні властивості, сорбційні характеристики та мікробіологічні показники небезпечності сушеного м’яса та порошків з нього під час зберігання.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22234 МЕХАНІЗМ РУЙНУВАННЯ ЖИРОВИХ КУЛЬОК У СТРУМИННОМУ ГОМОГЕНІЗАТОРІ З РОЗДІЛЬНИМ ПОДАВАННЯМ ВЕРШКІВ 2014-02-26T18:56:43+02:00 К. О. Самойчук office@tsaa.org.ua О. О. Ковальов office@tsaa.org.ua <em><span lang="UK">У статті наведено аналіз механізмів руйнування жирових кульок у процесі струменевої гомогенізації з роздільним подаванням вершків і визначено вирішальні сили, що діють на кульку.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22235 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДИСПЕРГУВАННЯ ЖИРОВОЇ ЕМУЛЬСІЇ В ПУЛЬСАЦІЙНОМУ АПАРАТІ З ВІБРУЮЧИМ РОТОРОМ 2014-02-26T19:05:14+02:00 К. О. Самойчук office@tsaa.org.ua А. О. Івженко office@tsaa.org.ua <em><span lang="UK">У статті подано результати експериментальних досліджень енерговитрат та якості диспергування жирової емульсії в пульсаційному апараті з вібруючим ротором.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22236 ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СОЛОДОВОГО БОРОШНА З ГОЛОЗЕРНОГО ВІВСА НА СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ ЗДОБНОГО ПЕЧИВА 2014-02-26T19:15:54+02:00 А. П. Скрипко info@nuft.edu.ua В. І. Оболкіна info@nuft.edu.ua Н. О. Ємельянова info@nuft.edu.ua С. Г. Кияниця info@nuft.edu.ua <p><em>У статті наведено результати досліджень впливу вівсяного солодового борошна на фізико-хімічні та структурно-механічні властивості тіста та якість здобного печива. Науково обґрунтовано інноваційну технологію печива з підвищеною харчовою та біологічною цінністю.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22237 ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВХІДНИХ ПАРАМЕТРІВ НА ПРОЦЕС СПІНЮВАННЯ І СУШІННЯ РИБНОЇ СИРОВИНИ 2014-02-26T20:06:45+02:00 Д. В. Степанов kmti@aironet.com.ua В. О. Сукманов info@donduet.edu.ua О. А. Яшонков kmti@aironet.com.ua <p><em>У статті наведено результати розроблення, проведення багатофакторного експерименту та надано рекомендації щодо раціональних параметрів процесу спінювання та сушіння рибної сировини у процесі виробництва снеків із фаршу бичка кругляка (Neogobiusmelanostomus).</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22238 ВПЛИВ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ОБРОБКИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА ВИСОКИМ ЦИКЛІЧНИМ ТИСКОМ НА ЙОГО МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ 2014-02-26T20:20:18+02:00 В. О. Сукманов info@donduet.edu.ua В. Б. Гаркуша info@donduet.edu.ua О. С. Бесараб info@nuft.edu.ua С. В. Громов info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень впливу параметрів процесу обробки вершкового масла високим циклічним тиском на його мікробіологічні показники. Отримано залежності, що дозволяють обґрунтовано обирати параметри процесу, виходячи з початкового мікробіологічного забруднення продукту, і показано позитивний вплив обробки високим циклічним тиском на мікробіологічні показники масла в процесі його тривалого зберігання.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22239 УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ХЛІБА ПІДВИЩЕНОЇ БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ КАЗЕЇНУ 2014-02-26T20:32:03+02:00 Ю. М. Ткачук info@nuft.edu.ua А. В. Гавриш info@nuft.edu.ua О. В. Нєміріч info@nuft.edu.ua Т. І. Іщенко info@nuft.edu.ua В. Ф. Доценко info@nuft.edu.ua <p><em>У статті наведено результати досліджень з удосконалення технології хліба підвищеної біологічної цінності за використання казеїну. Обґрунтовано спосіб виробництва хліба з казеїном і розроблено його технологічну схему.<strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22240 ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІН АКТИВНОЇ КИСЛОТНОСТІ У ПРОЦЕСІ ДОДАВАННЯ СОКІВ У МОЛОЧНУ ОСНОВУ 2014-02-26T20:43:30+02:00 І. А. Устенко postmaster@onaft.edu.ua С. А. Памбук postmaster@onaft.edu.ua О. А. Кручек postmaster@onaft.edu.ua О. О. Доброскок postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті наведено дослідження впливу масової частки хлороводневої кислоти, а також соків гранатового та персикового на зміну активної кислотності суміші сік - молоко та стабільність такої системи. Встановлено показник активної кислотності, за якого відбувається розшарування суміші. </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22241 АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ РИБНОЇ СИРОВИНИ ПО РОБОЧОМУ ОРГАНУ ПАНІРУВАЛЬНОЇ МАШИНИ 2014-02-26T20:55:50+02:00 О. Л. Фалько info@donduet.edu.ua І. М. Хохлач kmti@aironet.com.ua <p><em>У роботі запропоновано нову конструкцію ситової поверхні для видалення води з рибної сировини перед паніруванням за рахунок застосування впливу спрямованих механічних коливань. <strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22242 ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВОЛОГОСТІ ПОВІТРЯ НА ПРОЦЕСИ У ДЕТАНДЕРІ 2014-02-26T21:02:13+02:00 В. В. Чобу postmaster@onaft.edu.ua В. М. Ярошенко postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті наведено результати теоретичних досліджень впливу вологос­ті повітря на кінцеву температуру за його розширення в детандерах повітряних холодильних машин. Показано графічні залежності величини вологовипадін­ня та його впливу на кінцеву температуру залежно від параметрів роботи повітряних холодильних машин у системах охолодження повітря.<strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22243 ГІСТОМОРФОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ МОДИФІКОВАНИХ НАТУРАЛЬНИХ КОВБАСНИХ ОБОЛОНОК 2014-02-26T21:12:15+02:00 Л. Ю. Шубіна htei.knteu@gmail.com О. В. Доманова htei.knteu@gmail.com О. Ю. Мержоєва htei.knteu@gmail.com <p><em>У статті наведено результати гістоморфологічних досліджень модифікованих натуральних ковбасних оболонок. Розглянуто переваги використання рослинної лікарської сировини з метою підвищення захисних властивостей натуральних ковбасних оболонок. </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22244 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПРЕСОРА НА НОВИХ СУМІШАХ НА ОСНОВІ АМІАКУ 2014-02-26T21:24:53+02:00 С. П. Ясинський postmaster@onaft.edu.ua М. Г. Хмельнюк postmaster@onaft.edu.ua О. Г. Федорів postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті розглянуто застосування сумішей аміаку з ізобутаном (R600a) та дифторетаном (R152a). Досліджені суміші дозволяють підвищити енергетичну ефективність і поліпшити експлуатаційні характеристики циклів холодильних машин.<strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22276 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ КОМП'ЮТЕРНОГО ПРОЕКТУВАННЯ БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ НЕОБХІДНИМ КОМПЛЕКСОМ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ 2014-02-27T22:33:05+02:00 М. Р. Мардар postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті наведено результати розробки рецептурного складу екструдованих продуктів із поліпшеними споживними властивостями на основі принципів харчової комбінаторики.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22278 ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ І ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ РІЗНИХ ВИДІВ ЧАЮ 2014-02-27T22:47:55+02:00 Н. О. Офіленко uo@uccu.org.ua <p><em>У статті наведено результати досліджень якості чаю, що реалізується в роздрібній торговельній мережі, за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками (уміст таніну та синтетичних барвних речовин). </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22279 ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ І ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ ПАРОКОНВЕКТОМАТІВ РІЗНИХ ВИРОБНИКІВ 2014-02-27T22:53:37+02:00 В. Г. Погребняк info@donduet.edu.ua І. А. Федоркіна info@donduet.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати порівняльних досліджень техніко-експлу­атаційних, теплових і аеродинамічних параметрів найбільш популярних моделей пароконвектоматів різних виробників. Установлено, що випробовувані моделі мають деякі відмінності в основних параметрах. Так, різниця між окремими моделями з витрати води і електроенергії досягає 50-60%, з питомої споживаної потужності – 20-25%, а з тепловтрат – понад 50%. За результатами випробувань можна зробити висновок, що найбільш сприятливі експлу­таційні параметри мають пароконвектомати моделі Unоx. </span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22277 КРІОСКОПІЧНИЙ МЕТОД ОЦІНКИ ЯКОСТІ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ ЖУРАВЛИНИ ВЕЛИКОПЛІДНОЇ ТА КАЛИНИ ЗВИЧАЙНОЇ 2014-02-27T23:18:05+02:00 Д. М. Одарченко postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті сформульовано принципово нові підходи щодо визначення якос­ті ягідних напівфабрикатів. Експериментально встановлено термодинамічні величини, що дозволило обґрунтовано оцінити якісний склад плазми з журавлини великоплідної та калини звичайної.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22280 СУЧАСНІ НАПРЯМКИ ПОЛІПШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ТА БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ СПРЕДІВ 2014-02-27T23:01:57+02:00 О. Я. Родак academy@lac.lviv.ua М. І. Філь academy@lac.lviv.ua <em><span lang="UK">У статті розглянуто напрямки поліпшення споживних властивостей спредів із використанням природних добавок і нетрадиційної жирової сировини. Наведено результати досліджень впливу використаної сировини та природ­них добавок на формування органолептичних властивостей спредів, їх харчової та біологічної цінності. Встановлено, що застосування у спредах олії лляної, молока сухого знежиреного, екстракту трави меліси збагачує їх основними макро- та мікронутрієнтами, поліпшує жирнокислотний склад виробів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22289 ОПТИМІЗАЦІЯ РЕЦЕПТУРНИХ КОМПОЗИЦІЙ КОНДИТЕРСЬКОГО ВИРОБУ МАРШМЕЛОУ ДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ 2014-02-28T00:50:42+02:00 В. В. Бадрук info@nuft.edu.ua А. М. Дорохович info@nuft.edu.ua <p><em>Запропоновано удосконалену методику оптимізації рецептурних компози­цій шляхом використання трифакторного рототабельного центрального композиційного планування (ЦКП) на прикладі піноподібного кондитерського виробу маршмелоу дієтичного призначення. Визначено оптимальні значення керованих факторів, на основі яких розроблено і створено рецептуру на новий виріб.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22290 МОЖЛИВОСТІ ПОЛІПШЕННЯ ВІТАМІННОГО СКЛАДУ НОВИХ ВИРОБІВ 2014-02-28T00:56:21+02:00 М. П. Бодак academy@lac.lviv.ua О. І. Гирка academy@lac.lviv.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати розробки нових виробів і поліпшення їх вітамінного складу. Підтверджено доцільність використання природних збагачувачів із метою підвищення біологічної цінності готових виробів.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22291 УСТАНОВКА ДЛЯ СУШІННЯ ЩІЛЬНОГО ШАРУ ЗЕРНА ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МІКРОХВИЛЬОВОГО НАГРІВУ 2014-02-28T01:02:59+02:00 І. Л. Бошкова postmaster@onaft.edu.ua Т. Ю. Дементьєва postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті наведено результати теплових розрахунків мікрохвильово-конвективної сушарки для зерна. Показано, що існує можливість створення принципово нової сушарки для зерна з покращуваними енергетичними характеристиками. <strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22292 АНАЛІЗ ПАКУВАННЯ ЗЕРНОВИХ СНІДАНКІВ 2014-02-28T01:08:13+02:00 Л. О. Валевська postmaster@onaft.edu.ua О. В. Буняк postmaster@onaft.edu.ua <p><em>У статті наведено дослідження упаковки зернових сніданків, а також представлено класифікацію та види пакування. Розглянуто переваги пакування сухих сніданків, представлених на споживчому ринку.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22293 БЕЗГЛЮТЕНОВІ БОРОШНЯНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ 2014-02-28T01:13:17+02:00 В. В. Дорохович info@nuft.edu.ua Н. П. Лазоренко info@nuft.edu.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень впливу безглютенового (рисового, гречаного) борошна на структурно-механічні та реологічні показники тіста і готових виробів із нього: кексів, бісквітів і маффінів<strong>.</strong></span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22294 ВІДНОВЛЕННЯ АРОМАТУ КАВИ В МІКРОХВИЛЬОВОМУ ПОЛІ 2014-02-28T01:19:44+02:00 Г. Е. Дубова uo@uccu.org.ua <p><em>У статті наведено результати дослідження можливої взаємодії продук­тів реакції Майяра та ліпідного складу кавового шламу під час нагрівання у <br /> мікрохвильовому полі. Встановлено умови можливої альдольної конденсації як головного процесу відновлення аромату продуктів. </em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22295 РОЗРОБЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ФРУКТОВИХ СОУСІВ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ СОКІВ ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ ТА ПОРІЧОК ЧЕРВОНИХ 2014-02-28T01:24:40+02:00 М. В. Кирильченко uo@uccu.org.ua Г. П. Хомич uo@uccu.org.ua <p><em>У статті наведено технологію виробництва солодких фруктових соусів, виготовлених на основі банану з додаванням соку чорної смородини або порічок червоних, та результати дослідження їх якісних показників.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22296 ПОЛІПШЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ НОВИХ КЕКСІВ 2014-02-28T01:30:10+02:00 Х. І. Ковальчук academy@lac.lviv.ua <em><span lang="UK">У статті наведено результати досліджень жирнокислотного складу <br /> роз­роблених борошняних кондитерських виробів та проаналізовано співвідношення основних фракцій жирних кислот.</span></em> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22297 ЗБЕРЕЖНІСТЬ РЕДИСКИ СОРТУ ЧЕРВОНИЙ ВЕЛЕТЕНЬ ВЕСНЯНОГО ВИРОЩУВАННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ВИДУ СПОЖИТКОВОЇ ТАРИ 2014-02-28T01:36:13+02:00 В. А. Колтунов knteu@knteu.kiev.ua Є. В. Бєлінська uo@uccu.org.ua <p><em>Розглянуто питання подовження періоду споживання коренеплодів ре­диски пізньостиглого сорту Червоний велетень шляхом використання різних видів спожиткової тари. Проведено визначення збережності коренеплодів редиски цього сорту під час її зберігання у різних видах полімерної тари та картонних коробках.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22298 ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ КОНСЕРВОВАНИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ДІТЕЙ, ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ 2014-02-28T01:40:45+02:00 І. К. Мазуренко tehkons@ukr.net <p><em>У статті наведено результати досліджень, науково обґрунтовано проб­лему впровадження промислового виробництва консервованих продуктів для харчування дітей, хворих на туберкульоз.<strong></strong></em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22299 ВПЛИВ ПАКУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ НА ЗБЕРЕЖУВАНІСТЬ НОВИХ ПІСОЧНИХ ТІСТЕЧОК 2014-02-28T01:45:05+02:00 Н. С. Палько academy@lac.lviv.ua <p><em>У статті розглянуто вплив пакувальних матеріалів на збережуваність нових пісочних тістечок. За результатами проведених експериментальних до­сліджень встановлено ефективність використання пакетів із металізованого поліпропілену та поліаміду й поліетилену із застосуванням модифікованого газового середовища для гальмування змін жирів.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22300 ОБҐРУНТУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ РІЗАННЯ ЗАМОРОЖЕНОГО М'ЯСА ТРЬОХКОМПОНЕНТНИМ ГІДРОАБРАЗИВНИМ СТРУМЕНЕМ 2014-02-28T01:50:22+02:00 А. В. Погребняк info@donduet.edu.ua Е. В. Пономаренко info@donduet.edu.ua <p><em>Роботу присвячено вибору та модифікації робочої рідини для гідроабразивного різання м'яса глибокого заморожування з метою підвищення її різальних і енергетичних можливостей без застосування додаткових холодильних пристроїв і систем термостатування.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22301 СУШІННЯ РОСЛИННОЇ ПАСТОПОДІБНОЇ СИРОВИНИ ЗА ДОПОМОГОЮ РАДІАЦІЙНОГО ТА КОМБІНОВАНОГО РАДІАЦІЙНО-КОНВЕКТИВНОГО ТЕПЛОПІДВЕДЕННЯ 2014-02-28T02:00:23+02:00 А. М. Поперечний info@donduet.edu.ua І. В. Жданов info@donduet.edu.ua Ю. В. Османова info@donduet.edu.ua <p><em>У статті наведено експериментальні дані з сушіння пастоподібної картоплі за радіаційного та комбінованого радіаційно-конвективного теплопідведення. Проаналізовано вплив режимних параметрів на якість продукції.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22302 ТЕХНОЛОГІЯ ОВОЧЕВИХ СТРАВ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ 2014-02-28T02:09:55+02:00 К. В. Свідло htei.knteu@gmail.com М. І. Пересічний htei.knteu@gmail.com Я. О. Бачинська htei.knteu@gmail.com <p><em>Раціонально побудоване харчування, особливо для людей після 60 років, сприяє оптимізації метаболічного стану організму та підвищує рівень захисної реакції організму стосовно несприятливих чинників навколишнього середовища.</em> <em>Запропонована технологія</em> <em>овочевих страв геродієтичного призначення вміщує більшість БАР, у т.ч. вітаміни-антиоксиданти відповідно до добової функціонально-фізіологічної норми людей похилого віку.</em><strong><em></em></strong></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22303 ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ РОСЛИННИХ КОМПОНЕНТІВ У БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБАХ 2014-02-28T02:13:42+02:00 М. К. Турчиняк academy@lac.lviv.ua <p><em>Розкрито можливість використання рослинних порошків у рецептурах борошняних кондитерських виробів. За результатами проведених досліджень виявлено, що в рецептурах борошняних кондитерських виробів можна викорис­товувати розмелене насіння льону, порошок кореня цикорію, порошок квітів гібіскусу.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв https://journals.uran.ua/index.php/2079-4827/article/view/22304 ТОПІНАМБУР І ЕКСТРАКТИ ВОЛОСЬКОГО ГОРІХУ – ОСНОВА ДЛЯ СТВОРЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ НАПОЇВ 2014-02-28T02:17:48+02:00 І. С. Тюрікова uo@uccu.org.ua <p><em>У статті представлено результати досліджень з розробки технології біологічно цінних напоїв на основі топінамбура. Вивчено вплив вмісту горіхової добавки на фізико-хімічні й органолептичні показники напоїв. Підібрано оптимальні рецептури купажів і визначено їхні якісні показники.</em></p> 2013-02-10T00:00:00+02:00 Авторське право (c) 2021 Обладнання та технології харчових виробництв