Синтез характеристик психофізіологічного портрета особи, яка приймає рішення в умовах високого ризику

Автор(и)

  • А.В. Казак

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

психофізіологія, особи, які приймають рішення, ризик, нейрон, нейрон місця, grid-нейрон решітки.

Анотація

У статті обґрунтовано необхідність враховувати особистісні якості управлінців підприємств, що пов’язані з підвищеною небезпекою на виробництві. Виходячи з цього, розроблено структуру індивідуальності особи, що приймає рішення в умовах високого ризику. За результатами вивчення та узагальнення чинників, що впливають на індивідуальність особи, отриманих дослідниками провідних наукових закладів світу, автором визначено основні компоненти психофізіологічного портрета управлінця. Виявлено, що невизначеність, яка супроводжує процес прийняття рішень, може бути обумовлена не тільки ситуацією, яка виникає раптово, у тому числі й інформаційною, а й особистісними рисами фахівця, що приймає рішення. Автором запропоновано та обґрунтовано новий метод обліку індивідуальних особливостей фахівця, який приймає рішення в умовах високого ризику. У статті системно представлено аналіз чинників, що впливають на розвиток індивідуальності. На базі вивчення механізму формування базових і програмованих властивостей синтезовано характеристики психофізіологічного портрета особи, яка приймає рішення в умовах високого ризику. Зроблено висновок, що запропонований метод обліку та врахування особливостей формування структури психофізіологічних якостей управлінського фахівця дозволяє організувати якісний конкурентний відбір претендентів на посади, що, в свою чергу, дає можливість суттєво знизити ризик прийняття неправильних і негативних рішень, зокрема – їх наслідків.

Посилання

Балашов Ю. К. Американские специалисты о роли человеческого фактора в современном производстве / Ю.К. Балашов // Труд за рубежом. – 1991. – № 1(9). – С. 59–66.

Пегат А. Нечеткое моделирование и управление / А. Пегат;

[пер. с английского]. – М. : БИНОМ, 2009. – 798 с.

Щекин Г. В. Организация и психология управления персоналом : учеб.-методич. пособие / Г. В. Щелкин. – К. : МАУП,

– 332 с.

Kazak V.M. System’s methods reversion controllability of the

aircraft abnormal cases during flight / V.M. Kazak, A.V. Kazak, O.M. Tachinina, D.O. Shevchuk //– Bucureşti: AGIR, România, 2013. – P. 53–57.

##submission.downloads##

Як цитувати

Казак, А. (2019). Синтез характеристик психофізіологічного портрета особи, яка приймає рішення в умовах високого ризику. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p