Клієнт-центрована терапія К.Роджерса у психокорекційній роботі зі студентами

Автор(и)

  • О.В. Осика

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%25p

Ключові слова:

клієнт-центрована терапія, студент, самоактуалізація, емпатія, турбота, конгруентність, психологічний клімат, аутентичність.

Анотація

У статті розглянуто основні поняття клієнт-центрованої терапії К.Роджерса. Поле досвіду – те, що потенційно доступне свідомості, частина внутрішнього світу, що сприймається. «Самість» – це цілісність, що містить тілесний (на рівні організму) і символічний, духовний (на рівні свідомості) досвід. «Я»-реальне – система уявлень про самого себе, що формується на основі досвіду спілкування людини з іншими і їхньої поведінки стосовно неї і змінюється відповідно до ситуацій, що виникають перед нею, і її власних дій щодо них. «Я»-ідеальне – уявлення про себе як про ідеал, такий, яким би хотілося стати внаслідок реалізації своїх можливостей. Самоактуалізація розуміється як рух до більш реалістичного функціонування. Представлена характеристика досліджень вітчизняних і зарубіжних психологів щодо клієнт-центрованої терапії та людиноцентрованого підходу К.Роджерса. Представниками цього підходу є: М.Боуен, Є.О.Загряжська, Р.Лі, А.Менегетті, Н.Роджерс, А.Сегрера, С.Спектор. Сутність процесу корекції: емпатія, турбота, конгруентність, психологічний клімат. Головний професійний обов’язок психолога – створити відповідний психологічний клімат, у якому клієнт сам би відмовився від захисних механізмів. При цьому найважче – бути справжньою людиною в спілкуванні з клієнтом, виявляти повагу, турботу, прийняття і розуміння клієнта. Визначено, що акцент корекції робиться на емоціях та почуттях студента, корекційна робота здійснюється за принципом «тут і тепер». Надана позиція психолога як помічника й ініціативна позиція студента щодо саморозвитку в корекційному процесі. Розкрито етапи корекційного процесу та компоненти роджерської психотехніки: конгруентність, вербалізація, відображення емоцій.

Посилання

Загряжская Е.А. Человекоцентрированный подход в психотерапии К. Роджерса / Е.А. Загряжская // Вопросы психологии. – 2012. – № 6. – С.66–69.

Загряжская Е.А. К. Роджерс в зеркалах других психотерапевтических подходов: в поисках общей теории психотерапии / Е.А.Загряжская // Вопросы психологии. – 2012. – № 6. – С. 122–132.

Орлов А.Б. Психотерапевтическое завещание К. Роджерса /

А.Б.Орлов // Вопросы психологии. – 2012. – № 6. – С.117–

Осипова А.А. Общая психокоррекция / А.А. Осипова. – М. :

ТЦ «Сфера», 2000. – 512 с.

Петрова Е.Ю. Эмпатическое понимание в клиентоцентрированном подходе и «Я-Ты» диалог в гештальт-терапии

/ Е.Ю. Петрова //Вопросы психологии. – 2012. – № 6. –

С.107–116.

Роджерс К. Клиентоцентрированный / человекоцентрированный подход в психотерапии / К. Роджерс // Вопросы

психологии. – 2012. – № 6. – С.70–81.

Ромек Е.А. Клиентоцентрированный подход и рациональноэмоциональная поведенческая терапия (Если бы на стуле

К. Роджерса сидел А.Эллис…) / Е.А. Ромек // Вопросы психологии. – 2012. – № 6. – С.87–95.

##submission.downloads##

Як цитувати

Осика, О. (2019). Клієнт-центрована терапія К.Роджерса у психокорекційній роботі зі студентами. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (28). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-28.%p