Мисленнєві стратегії як механізм розв’язування нестандартних клінічних задач - Кишакевич, І. Т. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представлено результати вивчення психологічної сутності мисленнєвих прийомів розв’язування нестандартних клінічних задач лікарями. За результатами аналізу досліджень медичного мислення констатовано його творчий характер та означено підхід до його вивчення шляхом аналізу мисленнєвих дій під час розв’язування нестандартних клінічних задач. Автором виділено три складові процеси творчого медичного мислення: процес розуміння, процес прогнозування, апробаційний процес та проаналізовано пошукові дії впродовж таких складових. Означено підхід до вивчення творчого мислення лікаря шляхом аналізу переважаючих мисленнєвих дій під час розв’язування нестандартних лікарських задач. Установлено, що дії за аналогією, всупереч аналогії та комбінаторні дії зустрічаються в кожному складовому процесі творчого медичного мислення, та проведено аналіз їх змісту в процесі розуміння медичної проблеми, у процесі прогнозування проекту вирішення проблеми та апробації знайденого розв’язку подолання медичної проблеми. Констатовано, що у деяких випадках мисленнєві дії за аналогією, чи комбінаторні дії, чи реконструюючі дії набувають стану переважаючих мисленнєвих тенденцій і призводять до результативності одного або декількох складових пошукового процесу. Доведено, що у випадку, коли тенденція до аналогізування, комбінування чи реконструювання переважає впродовж усіх складових процесів (процес розуміння, процес прогнозування, апробаційний процес) і суб’єкт отримує суб’єктивну впевненість у правильності своїх дій, така тенденція перетворюються у мисленнєву стратегію аналогізування, комбінування чи реконструювання.