Проблема професійної самоідентифікації особистості в сучасній психології - Afanasenko, L. A. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представлено основні механізми професійної самоідентифікації особистості. Досліджено, що ця проблему покладено в основу процесу професійного самовизначення, який передбачає усвідомлений акт вибору професії на основі активізації внутрішнього потенціалу особистості. З’ясовано, що професійне самовизначення зумовлюється формуванням професійних орієнтацій особистості, моделюванням власного майбутнього у вигляді побудови еталонів професійного образу, співвідношенням отриманої інформації про майбутню професію з власними можливостями. Зроблено висновок про те, що раціональність професійного самовизначення залежить від формування образу майбутньої професії, який співвідноситься з образом «Я». Виявлено професійну самоідентифікацію як семантичну умову формування професіоналізму, що відображає рівень оволодіння людиною психологічною структурою професійної діяльності та забезпечення природної якості особистості в самореалізації. Визначено дане поняття показником внутрішньої зрілості особистості як прояву професійної самоідентифікації, що забезпечує стабілізаційну функцію соціалізації та інтеграцію суб’єктно-об’єктних відносин у професійній діяльності. Досліджено, що показниками професійної самоідентифікації є професійний образ «Я» (уявлення про себе як фахівця), образ професії (уявлення про професію, її зміст, задачі, функції, значення) та усвідомлення суб’єктом кореляційної системи функціонування цих понять як основ для подальшої самореалізації особистості в професійній діяльності.