Сучасна соціальна реальність сім’ї – опіка, соціальна допомога, субсидіарність - Палюх, Марек; Маликовский, Радослав (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У першій частині статті представлено проблематику сучасної сім’ї, її функції, особливості, роль в суспільстві, а також загрози, пов’язані з сучасними цивілізаційними соціально-культурними змінами. Підкреслюється, що сім’ї з дисфункціями можна допомогти шляхом такого впливу, як: допомога психолога, соціальна опіка, педагогічна та юридична допомога. Друга частина містить інформацію про допомогу сім’ї – деякі напрямки діяльності у сфері соціальної опіки і соціальної роботи по відношенню до сім’ї. Проаналізовано різні форми соціальної роботи та соціальної допомоги, як, наприклад, діагностика потреб, консультування, виплата пільг та субсидій, соціальний контракт або кризова інтервенція, що регулюються відповідними законами. Визначено, що одним із факторів розвитку людини є виховання, тому важливою є інтервенція освітнього характеру, спрямована на оточуючих. Підкреслюється важливість ролі соціального працівника, основне завдання якого є взаємодія і співпраця з різними інституціями, починаючи від освітніх закладів і закінчуючи превентивними установами, що допоможе реалізації допоміжних стратегій і встановленню програм допомоги. Зроблено висновки, що форми соціальної опіки і допомоги протидіють соціальній ізоляції і позитивно впливають на соціальне середовище в цілому.