Валеоустановка як фактор психологічного благополуччя у період молодості - Фельдман, Ю. І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представлено результати вивчення зв’язку типів валеоустановки, життєстійкості, соціально-психологічної адаптації та оптимізму особистості. У дослідженні показано позитивні зв’язки ресурсного типу валеоустановки з показниками соціально-психологічної адаптації, оптимізму та життєстійкості. Маніпулятивний, дефіцитарний та підтримуючий типи валеоустановок негативно пов’язані з показниками соціально-психологічної адаптації, оптимізму та життєстійкості. За результатами факторизації показників валеоустановок, оптимізму-песимізму, життєстійкості та соціально-психологічної адаптації було отримано чотирифакторну структуру, в якій показано ключову роль ресурсного типу валеоустановок у психологічному благополуччі особистості у період молодості. За результатами кластеризації було визначено три типологічні профілі валеоустановок: збалансований, деструктивний, саногенний. Саногенний профіль валеоустановок, утворений ресурсним типом валеоустановок, характеризується найвищими показниками оптимізму, життєстійкості та соціально-психологічної адаптації. Деструктивний тип валеоустановок характеризується найнижчими показниками життєстійкості, соціально-психологічної адаптації та оптимізму.