Факторна структура мотиваційно- смислових особливостей особистості як передумови її толерантної поведінки - Гайдук, Г.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвя- чена емпіричному обґрунтуванню структури мотиваційно-смислових осо- бливостей особистості як передумови толерантної поведінки особистості. Проведено емпіричне дослідження вивчення толерантної поведін- ки та мотиваційно-смислових особливостей особистості. Розроблено програму емпіричного дослідження, а також комплекс використаних методів математичної обробки результатів дослідження, що дало змо- гу конкретизувати, які мотиваційно-смислові особливості особистості впливають на формування її толерантної поведінки. Використано метод факторного аналізу, адже з допомогою процеду- ри факторизації зменшується розмірність вихідного простору корелюю- чих між собою ознак, забезпечується більш економна їх репрезентація при мінімальних втратах вихідної інформації. Встановлено, що резуль- татом факторного аналізу став перехід від множини вихідних змінних до меншої кількості нових змінних, що формують, так звані, фактори, які, водночас, інтерпретуються як передумови спільної мінливості ма- сиву вихідних змінних. За допомогою факторного аналізу в нашому дослідженні було зменшено розмірність вимірюваних мотиваційних детермінант толерантності особистості до меншої кількості незалежних факторів, що дало змогу легко і більш однозначно інтерпретувати пси- хологічні змінні, що значно корелюють одна з одною. Внаслідок цього ми отримали факторну структуру тих мотиваційно-характерологічних характеристик, які обумовлюють специфіку формування та прояву певного рівня толерантності у педагогічній діяльності респондентів, до якої ввійшли такі фактори: «Загальножиттєва мотивація особистос- ті», «Осмисленість життя», «Реальна робоча мотивація», «Мінливість емоційних станів», «Локус контролю життя», «Орієнтація на егоїзм», «Орієнтація на успіх».