Психологічний зміст основних семантичних універсалій правосвідомості студентів коледжів - Дробот, О.В.; Возович, А.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті представлено результати емпіричного виявлення структури провід- них універсалій правової свідомості молоді, яка навчається в коледжах України. Узагальнено експериментальні засади психосемантичного до- слідження правосвідомості в ранньому юнацькому віці. Представлено результати психосемантичної реконструкції окремих поняттєвих еле- ментів правосвідомості студентів коледжів, а саме понять «справедли- вість», «гідність», «право», «жертва», «покарання», «злочин» та «мо- ральне насильство». Статистична вірогідність семантичних універсалій при оцінюванні становила 75–95 %. Констатовано, що при деякому невдоволенні студентської моло- ді правовою ситуацією, поняття «право» сприймається як дружнє; «жертва» та «покарання» несуть негативний відтінок; «злочин» і «моральне насилля» – мають аспект відчуження; «справедливість» та «гідність» постають чистими та бажаними для молоді. Мораль- не насилля завжди розцінюється студентами коледжів як злочин. У правосвідомості юнаків злочин стосовно жертви тісно пов’язаний із покаранням, покарання за злочин є неминучим, хоча покарання як таке може бути несправедливим. При цьому має місце недостат- ня правова поінформованість, що зумовлює розмитість поняття «мо- ральне насилля». Найвищу суб’єктивну значущість для судентів склали поняття «справедливість», «гідність» та «право», що дозволило зробити висно- вок про правослухняність останніх. Недостатня правова поінформова- ність студентів коледжів супроводжується ускладненістю семантизації поняттєвої сфери права.