Психологічний вплив пониження рівня невротизації на мотивацію до учіння у студентів-медиків - Козова, І.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті аналізується стан мотивації до учіння у студентів медичного вишу з різним рівнем невротизації. Проведене дослідження охопило комунікативні моти- ви, мотиви уникнення, мотиви престижу, професійні мотиви, мотиви творчої самореалізації, навчально-пізнавальні мотиви, соціальні мо- тиви. Поряд з цим, вивчено позицію медиків і психологів щодо понят- тя «невротизація» та встановлено рівень невротизації досліджуваних студентів. Акцентується увага на причинах виникнення невротизації пов’язаних із сучасним напруженням життєвих умов та додаткових причинах виникнення невротизації у молоді, що навчається. Первин- не обстеження студентів-медиків дозволило виділити групу з висо- ким рівнем невротизації та встановити взаємозв’язок між низькими показниками навчальної мотивації та високим рівнем невротизації. З такими студентами було проведено психокорекційну роботу. Залежно від індивідуально-психологічних властивостей характеру особистос- тей, застосовувалися різні методи: групова та індивідуальна психоте- рапія, психодрама, арт-терапія, клієнт-центрована терапія, тренінги. Представлені зміни рівня невротизації після надання кваліфікованої психологічної допомоги. Оцінено ефективність впливу зміни рівня не- вротизації на позитивні зміни мотивації до учіння у студентів. Ана- ліз здійснювали шляхом порівняння результатів досліджуваних до та після проведення психокорекційної роботи за допомогою стандар- тизованих методик. Отримані дані узагальнено, результати подано та представлено в таблицях, проілюстровано графічно у вигляді діаграм та статистично проаналізовано. Показано порівняльну картину стану невротизації студентів медиків за гендерною ознакою. Емпірично за- фіксовано динаміку змін у стані психологічного здоров’я майбутніх медиків, зокрема зниження рівня невротизації та підвищення рівня навчальної мотивації.