Уявлення молодших школярів про майбутнє - Ничипорук, Е.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті висвітлено деякі ключові проблеми вивчення уявлень дітей мо- лодшого шкільного віку про майбутнє. Підкреслено, що особистісно- тимчасова проблематика активно розробляється в сучасній психології. Виявлено, що дослідження часової перспективи, як правило, мають міс- це в підлітковому і більш старших психологічних віках. Визначено, що в теоретичному плані проблема вивчення тимчасового аспекту образу себе в молодшому шкільному віці найменш вивчена в плані специфіки прогностичного «образу Я», уявлень про майбутню сім’ю і професії. На матеріалі емпіричного дослідження вивчено зміст уявлень дітей молод- шого шкільного віку про майбутнє. Показано, що в дітей сформовані досить чіткі уявлення щодо свого образу в майбутньому, професійні та сімейні переваги. У групах хлопчиків і дівчаток у вербальних і графіч- них образах сімейного та професійного майбутнього зафіксовано низку подібностей і ряд значних відмінностей. Виявлено тотожність уявлень хлопчиків і дівчаток про засоби досягнення бажаних цілей, можливі життєві проблеми і невдачі. Доведено, що для позначення уявлень про себе в майбутньому діти використовують переважно зовнішні характе- ристики, що відповідає віковим особливостям і пов’язане з недостатньо точним знанням себе; графічні та вербальні символи дітей, з одного боку, відображають основні сфери самореалізації (сімейне, професійне і особистісне самовизначення), з другого – примітивні і ситуативні. У зв’язку з цим констатується необхідність побудови спеціальної роботи з молодшими школярами по деталізації і побудови змістовного образу майбутнього.