Взаємозв’язок ризикової та суїцидальної поведінки у підлітків (вивчення репрезентативної вибірки в Україні) - Рахімкулова, А.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті презентовано результати дослідження розповсюдженості різ- них типів ризикової поведінки серед підлітків в Україні. Наведено та порівняно данні стосовно відмінностей у психологічних конструктах кожного з видів ризикової поведінки, що розглядаються – самоушко- джуюча поведінка, зловживання ПАР, небезпечна сексуальна поведін- ка, насильство, невиправданий ризик, порушення харчової поведінки. Статистично зафіксовано та представлено вікові та статеві відмінності в отриманих даних. Досліджено зв’язок між ризиковою поведінкою та інтенсивністю суїцидальної активності у підлітків. Проаналізовано, які загальні психологічні особливості ризикової поведінки у підлітків можна розглядати як предиктори можливої суїцидальної активності. Додатково оцінено, як кластеризація різних видів ризикової поведінки інтенсифікує процес суїцидальності у підлітків. Проаналізовано осо- бливості сімейних стосунків у підлітків із ризиковою та суїцидальною поведінкою. Представлено та інтерпретовано характеристики емоцій- но-афективного, когнітивного та соціального функціонування підліт- ків із різними видами ризикової поведінки, в тому числі представлено дані з рівня депресії та тривожності у кожної групи підлітків. Описано особливості стресостійкості підлітків із ризиковою поведінкою, описа- но особливості реагування підлітків із ризиковою поведінкою на стре- сові події та домінуючі серед них копінг-стратегії. Порівняно конструк- ти самооцінки у підлітків із ризиковою поведінкою. Виділено найбільш небезпечні з точки зору можливої суїцидальності групи ризикової по- ведінки.